31. květen 2022

Je poslední den v květnu a u mě ve skleníku zrají papriky. Soutěží mezi sebou v několika disciplínách, která je nejvíce zalepená mšicema, kdo vytvoří nejbohatší násadu a komu se podaří největší plod.

Opět se mi osvědčil velmi raný výsev koncem listopadu. Mšice rostliny napadly až v době, kdy už měly spoutu plodů, byly silné a odolné. Druhá generace vysetá v termínu běžném dopadla mnohem hůře. Rostlinky byly malé, já už jsem na ně neměla tolik času a boj se škůdci jsem podcenila. Trpělivost mi brzy došla a já jsem je skoro všechny vyhodila. Nechala jsem si jen několik ne příliš běžných odrůd. Přesadila jsem je do kyblíků a nechala venku co nejdále od zamořeného skleníku. Buffalo Red a Buffalo Yellow jsou krásné a není na nich ani jedna mšice.

Loni jsem nepotkala ani jednu mšici a tak jsem trestuhodně zanedbala prevenci. Příští sezónu se polepším a rostliny paprik budu preventivně ošetřovat už od jejich raného mládí. Alkoholový výluh z cibulových slupek je velmi účinná zbraň. Skvělý je postřik mlékem se sodou, mléko vytvoří na listech tenký povlak, který brání škůdcům z nich vysávat šťávy a navíc spousta z nich nesnáší mléčný cukr laktózu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *