Klíčivost

Občas si někdo postěžuje, že mu nevyklíčila úplně všechna semínka. Já vybírám semínka vždy z těch nejhezčích plodů vetšinou z prvního vijanu a rostoucích co nejblíže stonku. Nechám je vykvasit a usuším na topení. Pravidelně provádím zkoušku klíčivosti a procenta úspěšnosti jsou vždy přes 90%.

Každé semínko si nese v genech informaci, že musí vyklíčit a pokud se mu dostane vhodných podmínek, pak k tomu dojde.

Vysela jsem tři semínka odrůdy Dark Galaxy do jednoho dílku plata od vajíček a bleskově vykoukla jedna rostlinka. V tuto chvíli je potřeba změnit podmínky, snížit teplotu, omezit zálivku a přidat světlo. Tak jsem lžičkou vybrala celý objem substrátu s rajčetem a posadila do samostatného květináčku s kvalitní zeminou. V tomto okamžiku zalévám jen po kapkách, abych se vyhnula přemokření substrátu a případnému uhnití krčku. Dvě zbývající semínka nestihla včas nabobtnat a zvětšit tak svůj objem na potřebnou velikost. Rostlinka krásně prospívala, já jsem ji přesadila do kelímku o objemu 1l. Kořenový systém byl krásně zdravý a bohatý a tak jsem si dovolila vydatnou zálivku podmokem. Teprve v tuto chvíli nastaly ty správné podmínky a po dlouhé době tak vykoukly i zbývající dvě rostlinky.

Takže pokud vytvoříme ty správné podmínky, pak nám vyklíčí semínka všechna. Velmi ošidné je používání rašelinových tablet, které umí rychle vysychat, protože nemají vůbec žádnou jílovou složku.

Letos se ovšem marně snažím přimět k vyklíčení semínka od firmy Seeds Gallery, zřejmě se firmě při jejich přípravě něco nepovedlo, nebo jsou stará, nebo prošla nějakým ozářením.

3 thoughts on “Klíčivost”

  1. Jani zdravím .Prosím vás .Mohu semena namočit do heřmánkového čaje ??Bude pak lépe klíčit??Velice pěkně děkuji za odpověd Radka

    1. Namočení semínek do heřmánkového čaje jim neublíží, ale jestli budou lépe klíčit, tak to nevím. Moje kmarádka to tak dělá a je spokojená. Já jsem přesvědčená o tom, že pokud je semínko v pořádku, tak vyklíčí i bez namáčení.

      1. Děkuji Janičko .Mám některá semínka už delší dobu .Tak si nevím rady .Co byste mě mohla doporučit za lék k naklíčení.Ten heřmánek asi ok pro starší semínka tedy nebude .Moc díky za vaší odpověd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *