13. duben 2022

Se svými fíkovníky jsem se tuto zimu moc nemazala. Nechala jsem je venku a bez jakékoli ochrany. Všechny jsou v květináčích a některé v textilních. Všechny předchozí zimy jsem je pečlivě schovávala spolu s citrusy. Loni na podzim jsem byla nějak bez energie a nic se mi stěhovat nechtělo. Pokaždé, když jsem je při svých toulkách po zahradě míjela, koukala jsem plná výčitek svědomí někam jinam.

Při pečlivé prohlídce rostlin jsem zaznamenala, že mají skoro všechny velikou násadu breba plodů. Kdyby někdo náhodou nevěděl, tak breba jsou fíky, které rostliny tvoří na loňském dřevě a tak už bývají vidět brzy na jaře. Druhá úroda se jmenuje main crop a tvoří se na nových výhonech. Tak jsem fíkovníky posunula na co nejslunečnější místo na dvoře a dva jsem nacpala do skleníku, aby fíky dozrály co nejdříve.

Nejvíce plodů ukazuje moje oblíbená odrůda Hardy Chicago a taky Morena. Veliký zájem je o řízky odrůdy Trnavský velkoplodý, ale rostlinka nějak neroste a tak není bohužel co ustřihnout. Právě tuto rostlinu jsem dala do skleníku, abych ji v růstu malinko povzbudila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *