Dřevěný popel

V naší domácnosti často topíme krbem a já přitápím v zimovišti citrusům dřevem v krbových kamnech. Mám tedy dostatek tak užitečného a bezplatného materiálu, jako je dřevěný popel. Ten obsahuje spoustu pro rostliny nezbytných prvků jako jsou vápník, draslík, fosfor a důležité mikroelementy. Při jeho používání je ale dobré vědět, jakou kyselost má naše půda. Popel je komodita velmi zásaditá a podle toho je potřeba s ním zacházet.

Já používám popel jako hnojivo a sypu ho na záhonky venkovní i ty ve skleníku. Množtví je zhruba jeden kýbl na 3m2. Popel zapracuji do půdy. Díky tomu se zemina stává lehčí a prodyšnější. S takovou zeminou jsou hodně spokojená rajčata, papriky a taky třeba zelí.  Popel používám rovněž jako roztok a to zhruba v množství jedné sklenice popela na 10l vody.

U popela si velmi cením jeho fungicidních a insekticidních vlastností. Po výsadbě rostlin do skleníku posypu jejich okolí popelem a nevadí ani jemné popudrování spodních listů. Snažím se tím vyhnout houbovým chorobám a škůdcům.

Některé rostliny ovšem zásaditou půdu nesnášejí a u nich je potřeba se popelu vyhnout. Jsou to kupříkladu jahody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *