Teplota

Teplota je pro klíčení rostlinek tím nejdůležitějším faktorem. Je potřeba vyhledat v domě to nejideálnější místo a proto neustále pobíhám s teploměrem. Spousta lidí umístí misku s výsevem na okenní parapet a ono je to velmi chladné místo. Na parapetech našich oken se teplota pohybuje nejčastěji kolem 16°C těsně u okna a 17 °C naměřím o 30 cm blíže do místnosti. Papriky snesou v pohodě umístění na topení, i když mám někdy dojem, že se musí uvařit. Semínka rajčat už se mi přehřát podařilo a nevykouklo nic.

Na obrázku je vliv teploty krásně vidět. Semínka okurek byla vyseta ve stejnou dobu, do totožného substrátu a taky zálivka proběhla ve stejný den. Snímek ukazuje situaci šestý den od výsevu.

Při výsevu stejné odrůdy používám společnou misku, kdy je předpoklad, že rostlinky vzejdou všechny ve stejnou dobu. Zase jsem ale u paprik zbytečně šetřila místem. Rostlinky jedné z odrůd už jsou venku a nutně potřebují nižší teplotu, méně vlhkosti a více světla. Druhá z odrůd teď nebude mít ty správné podmínky pro klíčení  a dá si na čas.

P.S. Velká gratulace Barboře k zaslouženému vítězství a díky za skvělý zážitek. Jsem během Australian Open totálně nevyspaná, ale ten dokonale taktický až profesorský výkon stál za shlédnutí.

1 thought on “Teplota”

  1. V úterý jsem vysela rajčátka k rychlení do rašelinových květníčků, které jsem našla v dílně. Vsadila jsem je do sadbovacího plata, aby nepopadaly a v pidiskleníčku dala na radiátor. 11 odrůd vykouklo do světa v pátek a stěhovaly se pod LEDku na parapet vyložený polystyrenovou deskou, jen Sleeping lady, poplatná svému jménu, stále spí na radiátoru. Papriky jsem vysela už v pondělí do 8cm plastových květníčků a umístila tamtéž, 3 odrůdy se právě klubou, 8 ještě nabírá sílu. Přes den topíme na 19°C, v noci na 16°C. Nestresuju se měřením teploty přímo na radiátoru, semínkům vyhovuje a to je hlavní. Kdysi dávno jsem vysela více odrůd do jedné misky, oddělila laťkami a stejně se pomíchaly. Od té doby má každá odrůda svou nádobku 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *