Molice

Loni se na naší zahradě nevyskytovali  žádní škůdci s výjimkou náletu dřepčíků, kteří zlikvidovali manželovi pečlivě opečovávanou kapustu. Denně jsem kontrolovala růže a byly bez mšic. Okurky netrápila sviluška, papriky mšice a hlavně nikde nepoletovaly molice. Tento něžný motýlek usiloval o moji psychickou rovnováhu v roce 2020, kdy mi totálně zamořil skleník. Já jsem konečně pochopila, proč se tak stalo.

Molice jsou u nás bohužel schopné přezimovat a na podzim kladou vajíčka na dostupné rostliny, líbí se jim třeba jahodníky. Já jsem truhlíky právě s jahodníky uložila na zimu do skleníku a průšvih byl na světě. Měla jsem sice velmi brzy úrodu jahod, ale skleník plný bílých motýlků. Nevěnovala jsem jim patřičnou pozornost, nevěděla jsem, jaké škody dovedou napáchat. Koupila jsem žluté lepové desky a nabyla dojmu, že to stačí. Jak jsem se mýlila! Pokud už člověk zaznamená poletující motýlky, tak je to jen mizivé procento z mnoha tisíc vajíček a larev, které už se na rostlinách zabydlely. S molicemi se nedá vést rovnocenný boj, jsou odolné snad vůči všem insekticidním prostředkům. Nezbytně nutná je prevence a tu já nehodlám letos zanedbat.

Molice moc nemusí látky obsažené v měsíčku a eukalyptu. Takže recept:

50g suchých květů měsíčku nebo 250 g čerstvých

1 litr mléka a 50g cukru

Mléko s měsíčkem necháme 10 až 15 minut vařit a odstavíme, přidáme 50g cukru a 1l vody. Můžeme taky použít 50ml alkoholového výluhu z měsíčku nebo eukalyptu. Já ještě vyzkouším výluh ze směsi jehličí ze zahrady. Máme hotovo. Mléko slouží jako skvělé smáčedlo.

P.S. Smutnice po zálivce rostlin coca colou přestaly prudit.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *