Nemůžu se dobrat příčiny, proč mám v poslední době velmi zvláštní chutě a naléhavou potřebu je uspokojit. Dnes jsem zatoužila mít ke kávě něco kynutého, koblihu nebo ideálně bavorský vdolek. Ale smažit něco ve vysoké vrstvě tuku se mi nechtělo. Tak jsem upekla kynuté kytičky v troubě a jsem uspokojená (co se sladkostí ke kávě týče).
200 ml teplého mléka
7g sušených kvasnic
jedno vejce
3 lžíce cukru ( já jen dvě, ale není to sladké)
citronová kůra
3 lžíce oleje
400 g hladké mouky ( já špaldovou celozrnou)
lžíce povoleného másla
Všechny suroviny až na máslo jsem důkladně propracovala, teprve pak přidala máslo a prohnětla znovu. Těsto jsem nechala hodinu vykynou, pak jsem vyválela na vále, vykrojila kolečka (já půllitrem na pivo), udělala zářezy a nechala 15 min odpočívat. Pak jsem vajíčkem ( celým samozřejmě 🙂 )vytlačila důlek a vložila marmeládu (já fíkovou). Potřela jsem žloutkem rozmíchaným s trochou mléka. Pekla jsem na 180°C po dobu 25 minut. Kytičky jsem potřela tenkou vrstvou džemu a posypala kokosem, aby to na fotce vypadalo hezky. Není to nijak přeslazené, špaldová mouka tomu dá chuť a fíkový džem (od Zlatky) je třešnička. Ke kávě paráda!