16. listopad 2021

Je listopad a já jsem Štír. Blíží se tedy moje narozeniny a máti vylovila z tajného místa obálku s penězma a položila na stůl bankovky se slovy, kup si něco, co ti udělá radost. Maminku jsem poslechla a dárek mi dnes doručí přepravní služba. Máti jistě měla představu, že si koupím něco na sebe, ale věřím, že mě pochopí. Zakoupením vyhřívaného skleníčku jsem udělala velikou radost sobě a doufám, že i rostlinkám.

Blíží se výsev paprik a já nebudu muset bloumat po domě a složitě hledat to nejteplejší místo , kde by byla teplota vhodná pro jejich vyklíčení. Ta je v současné době jen pod mojí peřinou. V době, kdy lidstvo přestává díky stoupajícím cenám energií topit, je můj nákup docela odvážný a na spotřebu skleníčku si budu muset vydělat. Zásadně omezím koukání se na televizi a budu si více číst, pokud možno při svíčkách. Jen zcela výjimečně zapnu počítač, mám přeci chytrý telefon. Přestanu se realizovat v kuchyni a nebudu zapínat troubu, pečivo je stejně příliš kalorické a já se vrátím ke knackebrotu. Budu chodit brzy spát, abych nemusela svítit.

Velmi pečlivě si spočítám náklady na provoz mého nového zařízení a peníze hrdě položím na stůl. Můj manžel energetik tak bude moci v klidu spát. Ještě přihodím nějakou kačku za spotřebu grow zářivky.

Já se tak těším 🙂 🙂

4 thoughts on “16. listopad 2021”

  1. Jestli to takhle půjde dál, jednou se přestěhuješ do jeskyně nebo budeš jíst jen raw stravu. Teplo a světlo je jedna ze základních lidských potřeb, bez kterých není příjemné žít. Alespoň pro mne. Než mít doma zimu, raději bych paběrkovala chrastí a šišky v lese tak, jak to dřív bylo běžné. Papriky mi vyklíčily v obyčejném miniskleníčku položeném přímo na radiátoru. Vyklíčily za 4 dny a žádnou energii navíc jsem nespotřebovala.

  2. No on není radiátor jako radiátor. Máme veliký krb a topíme v něm, takže teplo je, ale ne na tom správném místě. Papriky vyseté v listopadu potřebují hodně světla a na okenním parapetu bývá chladno. Proč je tedy malinko nerozmazlit.

    Nějaká útulná jeskyně se sympatickým lovcem mamutů by vůbec nebyla k zahození.

  3. Není poznat, jak je ten skleníček velký, myslela jsem, že je jen na klíčení. Při tom přece světlo netřeba. Hned po vyklíčení rostlinky přesunuji také v tom obyčejném skleníčku na vysokou komodu a polystyrenovou desku těsně pod střešní střešní okno, takže mají světlo shora a ne jen ze strany. Na noc zatahuji roletu, aby nešel chlad od okna. Ve dne 18, v noci 16°C, to by mohlo snad stačit. Světlo budu řešit, až jestli napadne na okna sníh. Je to jen pokus s jednou odrůdou minipaprik. Normální papriky budu sít také později. V záloze mám ještě vyhřívanou destičku, co se dává pod kuřátka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *