Chleba bez trouby

Od doby, kdy odjela máti, se u nás téměř nevyskytuje běžné pečivo a já se krmím jen knackebrotem, který k mému způsobu stravování patří a chutná mi velice. Ovšem při včerejší neděli mě postihl nezvládnutelný absťák a chuť na voňavý křupavý chleba z nezdravé a nepřípustné bílé mouky. Dlouhodobě je mi vštěpováno, že energie jsou velmi drahé a v současné době cena elektřiny na světových trzích roste strmě vzhůru. Není tedy vhodné zapínat mimo noční tarif jakýkoli spotřebič a tedy ani troubu. Ale já jsem dostala chuť na chleba právě v době tarifu denního. Tak jsem si upekla chlebík na pánvi a byl dokonalý, s křupavou kůrkou a vláčným vnitřkem. Kuchyně nádherně voněla a pozdvihlo to nedělní domácí atmosféru.

Rozhodla jsem se, že obohatím svoje stránky o rubriku Recepty. Třeba se někdo nechá inspirovat. Takže dnes recept na Chleba bez trouby.

400g hladké mouky

150ml teplé vody

sáček sušeného droždí

lžička soli a cukru

150ml kefíru

V misce necháme vzejít droždí a všechny suroviny smícháme. těsto důkladně propracujeme a necháme hodinu kynout. Vyndáme z misky na vál a opět pečlivě propracujeme. Pánev se silným dnem vymažeme olejem, vložíme těsto, roztáhneme ke kraji pánve, přikryjeme poklicí a opět necháme kynout a to cca 10 minut. Na minimální teplotu (u mě nejmenší plynový hořák) necháme péct  45 minut, pak obrátíme a pečeme dalších 30 minut. Doba pečení je individuální a závisí na intenzitě dané plotýnky.  Chlebík byl vynikající a dokonalý pro pečení tam, kde není k dispozici trouba. Já samozřejmě příště přidám žitnou, ječnou nebo jinou zdravou mouku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *