1. červenec 2021

Nejprve veliká gratulace Matyášovi k samým jedničkám na velmi náročné soukromé škole. Jsem na něho nesmírně pyšná.

Z důvodu nedostatku originálních semen ruských hybridů experimentuji letos s generacemi F2. Tato rajčata používám výhradně na sušení a tak mi na nějaké čistotě druhu nijak nezáleží, potřebuji především požadovaný tvar a co největší úrodu. Nadšená jsem především z rajčete Carskoje Iskušenie F2, které se mi líbí mnohem více než originál. Plody se hodně podobají San Marzanu, ale netrpí na nedostatek přijatelného vápníku a nečernají mu tedy špičky. Taky produkce vypadá velmi nadějně. Rostlina je velmi vysoká, statná a listy jsou neskutečně tmavě zelené a naprosto zdravé.

Nepovedla se naopak F2 u bulharské odrůdy Rugby. Jedno rajče jsem dostala od Evy a vybrala semínka. Plody mají tvar podlouhlého srdce, což by mi tak nevadilo, ale je jich na vijanu velmi málo, jen dva nebo tři kousky. Rostlina tedy zabírá na luxusním záhonku místo zcela zbytečně. Ale tak probíhají experimenty, ne vždy se povede vše.

Všechny ruské originály jsou dokonalé. Tvar plodů je přesný, vijany krásně kompletní a zdravotní stav rostlin skvělý. Jen jsem malinko podcenila mohutnost rostlin a ony mi za chvílí totálně zastíní moji exotickou partu, která má ve výšce náskok díky vyvýšenému záhonu. Tihle exoti předvádějí úžasnou hitparádu barev a soutěží, kdo vytvoří bohatší květenství. Moje výživové experimenty jim jdou k duhu a já se na tu jejich nádheru nemůžu vynadívat. Neodolatelně vypadají odrůdy Gargamel, Persuasion a Blood Moon.

1 thought on “1. červenec 2021”

  1. Škoda, že si nespomenula, mám ešte originál semienka tej bulharskej Rugby F1 v sáčku, mohla som ti poslať, tento rok ju nesadím. Z hybridov na F2 pestovanie už dávnejšie semienka neberiem, mám toľko OP odrôd na skúšanie, že ani to nestíham. Na sušenie tento rok veľmi sa mi pozdáva oválne Loreto F1 od Enza Zaden, veľkosťou tak akurátokolo 70-80g, dala som ho aj 1 koreň do skleníka a zasadá super.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *