20. duben 2021

Jeden z pěti dílů svého nádvorního vyvýšeného záhonu jsem uvedla do stavu, jaký by mi tuto sezónu vyhovoval a doufám, že se v tom s rajčaty shodneme. Zatím tam rostlinky pózovaly jen kvůli fotce. Opět nebudu vysazovat rostliny přímo do země a tentokrát ani do kyblíků bez dna. Budu pokračovat ve svém letošním nopovém trendu a udělám ohrádky, ale o polovinu nižší, něž jsou ty ve skleníku. K nevysazování rajčat do volné půdy mně vedou tři důvody. Celou zimu nosím do záhonků pamlsky žížalám, a když je období sucha, tak pečlivě zalévám. Nastěhovaly se ke mně žížaly z širokého okolí a je jich tam mnoho, že prostě nelze vhloubit sebemenší jamku, abych jich několik nepoškodila. Zemina se ve vyvýšené ohrádce, která je vlastně vyvýšená už na druhou, mnohem lépe vyhřeje. A za třetí, zálivková voda se zbytečně nerozlévá po povrchu a míří do hloubky, kořeny jdou za ní.

Pokud jsou rajčata ještě malá, tak lze v meziprostoru vypěstovat třeba salát a to je v mém případě letos Little Gem.

Všimla jsem si, že moji citrusoví dorostenci tísnící se v malých květináčích  závistivě pokukují po přesazovaných rostlinách. Tak jsem namíchala speciální citrusovou zeminu a začala s přesazováním. Prvními šťastlivci byly dva pomerančovníky a to Hamlin a Lane Late. Kluci vypadají velmi svěže.

 

1 thought on “20. duben 2021”

  1. Jani, ja som kedysi , keď ešte neboli nopové fólie vysadzovala rajčiny z väčších kvetináčov do ohrádok z plastových zelených obrubníkov na trávu, ale s nopovou fóliou sa ľahšie manipuluje. Niečo som tak tiež vysadila aj do skleníka a dám niečo aj von- najmä menšie sadenice. Ale nádobám s urezaným dnom som zostala verná, ľahšie sa prenášajú aj s väčšími rastlinami podľa počasia letnia, alebo schovávajú pred hroziacimi rannými mrazíkmi. Podobne sa dajú použiť aj Airpoty, ale je to neporovnateľne drahšia záležitosť. Inak s tými ohrádkami to máš pekne vymyslené, Ja nemám také možnosti výroby, ani čo sa týka materálu, ani majstra. Tak nech nám už svieti slniečko a oteplí sa konečne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *