11. duben 2021

Ve skleníku mi začínají kvést jahodníky. Proti loňsku ovšem obrovské zpoždění. Rostlinky jsou to nádherné, zdravě zelené a vypadají šťavnatě. Tento fakt samozřejmě zaznamenali jako první mravenci a rozhlásili to do okolí. Tato mravenčí parta se rozhodla, že si z mých jahodníků udělá chovnou stanici mšic a už na tom projektu začali usilovně pracovat. Budu proti nim muset radikálně zasáhnout a naštěstí na to mám svoje metody. Mnohem děsivější je ale zjištění, že jsem patrně zahlédla první molici. Vypořádat se s tímto něžným motýlkem je mnohem těžší disciplína. Okamžitě jsem nanosila do skleníku spoustu vody a rozlila po celé ploše, abych zvýšila vlhkost vzduchu, ony taky rostliny už začaly kroutit vrchní listy  z toho, jak jim je sucho. Za nějakou dobu se listy nádherně vyrovnaly. Většinu rostlin mám zatím jen v nádobách, takže půda je až extrémně suchá, není třeba zalévat.

Nějaký ten čas jsem věnovala citrusům. Sedla jsem si na židli, rostlinu postavila tak, abych ji měla ve výši očí a pomalinku jsem s ní otáčela a ladila střih. U mandarinky Primosole, která měla extrémně hustou korunu, jsem ke svému překvapení objevila nějaké plody. Ty by mohly letos dozrát. Stromek je i navzdory mé péči ve skvělé formě a korunku jsem mu vytvarovala parádní. Mě ten střih trvá docela dlouho a někdy je to etapová záležitost, ale vytvarovat korunu já umím.

Jako omluvu za špatné zacházení jsem citrusům namíchala speciální koktejl. Ten by probudil k životu i deset let suchou pouštní růži. Jako základ jsem použila výluh ze svého rychlokompostu, který anaerobně pracoval celou zimu ve sklepě, přidala jsem výluh z cibulových slupek a taky těch z banánů a doladila jsem to porcí mikroprvků. Bomba!! Trochu jsem nechala pro papriky Meiku a Aries a šíleně smrdí celý skleník. Jsem přesvědčená, že si rostlinky pošmákly a účinek na nich bude brzy poznat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *