Dotazy – home made mix

V tuto dobu už moje rostlinky paprik volají po přesazení do čerstvé zeminy. Množí se dotazy, jaký substrát k tomuto účelu používám.

Pěstuji vše ortodoxně organicky, tedy bez chemie, a tak jako základ používám vlastní kompost. V současné době je kompost zmrzlý a nebo příliš mokrý a tak jsem sáhla na doporučení po substrátu firmy Agro z řady Natura pro bio pěstování. Už jsem tento produkt ke své veliké spokojenosti používala i loni a to jsem u výrobků firmy Agro vždy ve střehu. Už se mi totiž stalo, že zemina obsahovala rezidua pesticidů a mě klekla všechna rajčata.

Do substrátu o objemu zhruba 5l přimíchám plnou hrst bentonitu, který se používá do kočičích záchodů a zastupuje ve směsi jílovou složku, která zabraňuje příliš rychlému vysychání produktu. Další složkou je zeolit, opět asi hrst, přiměřeně perlitu a hrst uhlíků ze spáleného dřeva v krbu. Zeolit a uhlíky dokáží absorbovat přebytečnou vláhu a taky nadbytek živin, které pak podle potřeby rostlinkám uvolňují. Jako pamlsek pro spřátelené mikroorganismy přidám dvě nastříhané usušené slupky z banánu a cibule. Pokud mám dostatek kůry z vlastních citrusů, pak ji usuším, rozdrtím a rovněž přidám do směsi. Kůra slouží podobně jako silikagel a opět dokáže vázat vláhu a následně ji v období sucha uvolnit.

Přeji všem hodně úspěchů při pěstování.

3 thoughts on “Dotazy – home made mix”

  1. Já mám dotaz, jenže tentokrát ne o pěstování čehokoliv.
    Domnívám se, že s Rusy a okolními rusky mluvícími si píšete rusky. To předpokládá azbuku na klávesnici, možnost přepnout nebo tak něco….dřívější windousy tu možnost přepnutí měly, teď ji nemají ………. takže můj dotaz: JAK DOSTAT BUKVY NA MÍSTO PÍSMENEK (a pak zase naopak)???????
    Vzhledem k mé diagnoze opravdu nejdu nikam a to už skoro rok, takže pokud člověk nemá možnost pokecat s návštěvou/na návštěvě/na lavce na ulici tak se courám po netu a objevuji netušené a sem tam občas by se azbuka na psaní hodila…………..

  2. Budete se divit, ale já s Rusy komunikuji převážně anglicky a pokud jde o zarytého azbukáře, tak používám google překladač, který mi to do azbuky hodí. Jde ale jen o krátké texty.

    1. Hmmm, každému nebyla angličtina dána…. škoda, myslela jsem, že budete vědět jak na to. Nepotřebuji překladač. Drtivou většinou 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *