Kalendář prací – papriky

Slíbila jsem, a to speciálně panu Emilu Štenclovi Zelenkovi, který mi nebyl schopen uvěřit, že už v květnu sklízím nádherné zralé papriky, že na svých stránkách přesně popíši, jak ten zázrak uskutečňuji. Budu tedy pečlivě psát kalendář prací.

22. listopadu jsem vysela následující odrůdy : Kaskada, Partner F1, Aries F1, Granova, Lungy F1 a Vesta. Pro výsev jsem použila prosátý vlastní kompost, který jsem nijak nesterilizovala. Jako nádobku jsem si vybrala plastovou krabičku s víčkem a otvory, ve které se prodávají v současné době hrozny. Krabičku jsem umístila na okenní parapet jižního okna a dnes je zrovna krásně slunečno. Při zatažené obloze budou stát semínka na topení.

28. listopadu vykoukla ze substrátu první rostlinka a to odrůda ARIES.

22. prosince mají moje papriky narozeniny, přesně před měsícem jsem semínka vysela do substrátu. Od 17. prosince jim svítím grow zářivkou. Na okenním parapetu je jim díky nedostatku sluníčka chladno, ale já jsem s průběhem růstu spokojená. Všechny kolem utlačují sebevědomé ruské hybridy a já rostlinky co nejdříve přesadím.

28. prosince jsou papriky přesazeny z původní výsevní misky do truhlíku. Mají krásně bohatý kořenový systém, ale moc nerostou, chybí sluníčko. Mají sice dostatek světla díky výkonné zářivce, ale ta je studená. Z 15 vysetých semínek mám 13 rostlinek a to považuji za úspěch. Semínka už byla docela stará a hodně vysušená.

20. leden –  papriky odrůdy Meika, které byly jako jediné přesazené do jeansových květináčků, už ukazují první poupátka. Tyto rostlinky nejsou přisvětlované, protože se už pod zářivku nevejdou.

25. leden – dnes jsem rostlince Meika vycvakla první korunní kvítek, aby paprika zbytečně neplýtvala silami pro tvorbu prvního plodu. Je potřeba, aby vytvářela dostatek zelené hmoty a nepřerušila růst. Zalila jsem všechny papriky drožďovým roztokem.

30. leden – rostlinky paprik po drožďové zálivce vypadají výstavně. Všechny už směřují do květu a já jsem jim všem odstranila korunní kvítek, aby se zbytečně nevysilovaly tvorbou prvního plodu. Budu tak pokračovat ještě minimálně u dvou pater.

6. únor  Od 2. února vyrábím ze zbytků nopové fólie air- pot květináčky a přesazuji do nich papriky. Dnes jsem přesadila dvě krásné sazenice  ruské odrůdy Aries F1 ze společného truhlíku do samostatných květináčků, na ně už air -poty nezbyly, zbytky fólie už došly a z role si ufiknout nemůžu. Koupím si svoji 🙂

27. únor  téměř přesně tři měsíce od výsevu začínají kvést první papriky a to odrůda Vesta. Velmi pěkné jsou rostlinky v air -pot květináčcích. Rostliny už jsou veliké, takže je pravidelně přihnojuji.

6. březen postupně přesazuji rostliny paprik do květináčů o objemu 5l, aby měly dostatek místa pro kořeny. Tři rostlinky ruské odrůdy Vesta už mají malé plody. Substrát míchám z vlastního kompostu, koupené kvalitní zeminy, bentonitu, zeolitu a popela. Přidávám na kousky nastříhanou usušenou slupku z banánu a namletou suchou kůru z citrusů.

3. duben papriky už si žijí svým spokojeným životem a většina už roste v kyblíku bez dna, aby bylo možno je mírně zapustit do vyhřáté půdy. Všechny rostliny už jsou ve skleníku nebo na dvoře v domečku z netkané textílie. Na paprice Meika je krásně vidět, že se jim moje péče líbí. Rovněž Vesta, Aries a Lungy už mají docela veliké plody. Rostliny ovšem vyžadují intenzívní výživu, spoustu organiky doplněnou o mikroprvky. Důležité je to, aby půda byla živá a mikroorganismy nám tu organiku přeměnily na potřebné a rostlinám dostupné prvky.

4 thoughts on “Kalendář prací – papriky”

  1. Dobrý den,
    náhodně jsem narazila na Vaše úžasné stránky.Hhned jsem si odkaz uložila a určitě budu dále sledovat zahradnické dění z parapetu. Přeji hodně zdaru.
    K.

  2. Dobrý den, náhodou jsem narazila na vaše stránky a jsem nadšená. Pěstujete úžasné druhý zeleniny. Je prosím možné si od vás koupit semena, konkrétně by mě zajímala rajčata. Děkuji Michaela

    1. Semínka rajčat si můžete vybrat v oddělení Rajčata. Jsou tam tématicky ucelené balíčky, nebo si lze vybrat samostatné odrůdy a něco si namixovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *