7. listopad 2020

Tak dnes máme 7. listopad a tedy výročí VŘSR, která proběhla podle juliánského kalendáře platného v Rusku v říjnu, a který pak bolševici zrušili. Velmi dobře si pamatuji na veliké oslavy a lampionové průvody. U nás byl loňský 7. listopad ve znamení padlých opilců. Už se tato situace nebude opakovat, máme nový plot.

Na naší zahradě už druhou noc klesají teploty k nule a včera dokonce slušně mrzlo. Nízkých teplot jsem využila k vyzkoušení mých cihlových ohřívačů ve skleníku a s výsledkem jsem spokojená. Uvedla jsem do provozu tři a do každého vložila  dvě olejové svíčky. Zapálila jsem je v 16 30 a hořely až do druhého dne, kdy jsem se se kolem 13 hodiny vrátila z práce. Při venkovní teplotě -1°C byly ve skleníku stupně 4. Dnes v noci nemrzlo, venku jsou +2°C a ve skleníku krásných 7. Ohřívačů plánuji celkem šest a podle teploty přidám o jednu nebo dvě svíčky více. Jednu svíčku jsem koupila za 7,90kč, takže mně jedna noc vyšla na 48 korun.  Pokud bych  chtěla náklady snížit na polovinu, zapálila bych svíčky pouze na noc a vydržely by tak na noci dvě. Ještě provedu srovnání s malou plynovou bombou, kterou jsem na ohřívání používala letos při jarních mrazech.

Rajčátka z výsevu k ověření klíčivosti už nasazují druhý pravý list a vypadají životaschopně. Vegetují na parapetu chladné místnosti bez jakéhokoli přisvětlování. Mám v plánu je vysadit do skleníku do kyblíků bez dna a vztyčit nad nima tunel z netkané textilie. Mezi každými dvěma kyblíky budou cihlová kamínka a tunel by měl zabránit úniku tepla. No, mám se čím bavit. Skleník mám v úmyslu mnohem více odizolovat a to především vchodové dveře. Mívám na nich závěs z bublinkové folie. Teď mám jen přání, aby bylo hodně slunečných dní.

Pochutnala jsem si na dalším vlastním kaki, které vypadá na řezu kouzelně a chutná skvěle.

3 thoughts on “7. listopad 2020”

  1. Mám skleník 3x5m, sklo 4mm. Protože v jarních a podzimních měsících jsem potřeboval ve skleníku udržet co nejvyšší teplotu a omezit tzv. studené sálání od skel. Vnitřní část jsem ještě obložil čirým dutinkovým polykarbonátem tl. 10mm, hmotnost, 1700g/m2, součinitel prostupu tepla 2,9W/m2K, propustnost světla 79%, UV jednostranná. Tloušťka 4,6,8MM mi připadala málo. Na čelní severní vnitřní stranu jsem připevnil 2cm XPS polystyrén. Před ním jsem měl 4 ks deskových radiátorů natřených černou matnou barvou, naplněných vodou a černý sud 120l s vodou. Desky jsou odnímatelné, aby rostlinky měli přes léto dostatek světelného spektra. Přitápím teplometem MEVA 1,1 KW jen v noci, nastaven na minimum. Svíčku v pozinkovaném vědru jsem také používal a nad ní šamotovou cihlu. Bylo ji možno nahřát i PB hořákem. Do skleníku ze sklepa vede trubka o průměru 150mm, která samotížně temperuje skleník na jaře a na podzim. V létě ochlazuje. Ke zvýšení výkonu mohu použít potrubní axiální ventilátor VENTS TT150 s regulátorem výkonu až 520m3/h. K zavlažování používám 3 ks plastového potrubí 3/4″ v zemi s otvory a obaleno textilií. Vy a paní Eva jste pro mě TOP pěstitelky a rád čtu Vaše komentáře. Nyní „vylepšuji“ zahradní altánek na sazenice rajčat v příštím roce. Počítám, že v prosinci bude hotov. Vnitřní část mohu dělat i když bude mrznout. Foto s popisem dám na FB.

  2. Týýý jo, tak tomu říkám vymakaný způsob topení !!! Těžká závist!!!
    Chlapi si to prostě dokáží vytunit. Chudák ženská musí pořád žadonit a je pak otravná. Proto vymýšlím jednoduché a konstrukčně nenáročné způsoby a na svoje teplé cihly jsem pyšná.
    Pane Hejda, musíme dát někdy kafe 🙂

    1. Souhlasím. Sklep mám rozdělen zdí na dvě části. Společná je studánka. V levé části kompoty. V pravé části brambory ADÉLA, které vydrží až do další sklizně. Vypěstované na zahrádce bez postřiků. (Osoba, která pracuje v ZD mi říkala, že bylo stříkáno proti plísni. Celkem 25x.) Hnojeno koňským hnojem zarýpaným na podzim. Mandelinku sbírám ručně. Brambory vyrýpávám rýčem. Ze studánky odtéká voda potrubím, které je cca 1,5 m v zemi, dlouhé asi 23m. Přerušeno šachtou. Možná by se dalo využít jako zemní registr k temperování skleníku v zimě. Nad sklepem mám postaven altánek, který ze severní a západní strany na podzim zatepluji vložením 10cm natřeným polystyrénem, (aby ho nepoškodilo sluneční záření) mezi okny. HF

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *