To, co jsem včera upekla podle receptu z našeho alberťáckého časopisu, nebyla buchta, ale nebe v hubě. Jde o buchtu borůvkovou, ale borůvky už stačil sezobat vnuk a tak jsem použila směs drobného ovoce a to muchovník, černé maliny, červené maliny a nějakou tu jahodu. Nevzpomínám si, že bych v poslední době jedla něco tak dokonalého. Bylo to docela výživné a já jsem zaměnila část mouky za celozrnou, cukr byl naturální a v drobence převládaly ovesné vločky. Zařazuji mezi své TOP recepty.
Sezónu 2018 jsem nazvala rokem rajčat, podmínky byly dokonalé a úroda obrovská a v té nejvyšší kvalitě. Ještě nyní objevuji sáčky se sušenými rajčaty z toho roku v mrazničce a naložená nemají konkurenci. Rok 2019 byl u mně paprikový. Premiérově jsem se právě na tuto plodinu zaměřila a dosáhla jsem skvělých výsledků. Rajčata loni bojovala s velmi studeným jarem a na úrodě to bylo docela poznat, zdravotní stav rostlin byl ovšem vynikající, nemusela jsem kvůli chorobám odstranit jediný list.
Na hodnocení sezóny letošní je ještě spousta času, ale já už v tuto dobu vím, že rajčatová rozhodně nebude. Rostliny mají co dělat, aby přestály rozmary počasí, nejprve velmi chladné až mrazivé noci a pak neskutečné přívaly vody. Uvidíme, zda nějaká úroda vůbec bude, rozhodně nebude co sušit. Rok 2020 už teď mohu zodpovědně vyhlásit rokem okurkovým a cuketovým. Mám neskutečně krásné a zdravé porosty okurek a ony plodí a plodí. Je to jistě zásluha mojí až mateřské péče jim věnované. Každý den mají vydatnou sprchu, dnes jsem objevila v sáčku sušenou přesličku a tak vyrobím výluh, který dostanou nejen okurky ale taky rajčata, přeslička je ideální bylinka pro prevenci vůči houbovým chorobám.
Cukety si vedou skvěle. Rostlina na snímku už poskytla do naší kuchyně osm krásných plodů, chvilku nabírala energii a už opět jede. Snažím se každé ráno sehnat potřebné oba druhy květů a plody pečlivě opylovat, tak mi žádné malé cuketky neuhnívají. Včera jsem nesehnala květ cukety a tak jsem si vypůjčila od dýně, měla jich k dispozici spoustu, snad to k něčemu bude.