Stal se zázrak, včera nepršelo, celý dlouhý den ani kapka, neuvěřitelné! Dnes ráno, jak tak koukám z okna, je na obloze zase spousta mraků a jeden z nich určitě zaparkuje nad naší zahradou.
Včera jsem dorazila z práce večer, už se začalo stmívat a při kontrolní pochůzce po zahradě se o mně pokoušely mrákoty, kam jsem stoupla, tam byl slimák. Všude! Tak jsem byla pyšná na svoje krásné hlávky zelí a ony jsou téměř všechny z hora ožrané. Listy bych rozdýchala, ale proč hlávky? Se slizáky jsem naložila nekompromisně, fakt mně hodně vytočili. Jednu hlávku zelí jsem připravila k obědu a byla jsem nadšená, dokonale křehká, šťavnatá a hlavně bez chemie. Požitek z jídla ze zelí kupovaného mi kazí představa, kolik a jakých chemikálií do sebe cpu. Zelí si bohužel pozůstatky všech použitých postřiků pečlivě uchovává a že jich není zrovna málo. Každý den jezdím do práce kolem pole zelí a je dokonale zdravé, na listech není ani sebemenší tečka či dírka. Jakpak toho majitel asi dosáhl?
Pěstuji spoustu rajčat, která mají tvar srdce, ale letos jsou v mírném pozadí za bifteky. Ovšem velikou radost mám z rostliny Momini Salzi, jejíž kořeny totálně ukousal hryzec. Rostlinu jsem dost komplikovaně zachraňovala a ono se to povedlo. Rajče se mi za snahu odměnilo a je nádherné, dokonale zdravé a má i nějaké plody. Jsem tímto stavem potěšena, protože jsem vysela už poslední semínko a teď si budu moci vzít nová a čerstvá. Květy jsem chránila před nežádoucím opylováním. Začíná se pomalu vybarvovat Coeur de Zebre a fascinuje mně odrůda Grand Oxheart of Kentucky, tak veliká a nádherná srdce už jsem dlouho neviděla. Těším se, až dozraje. Rostlinka je ve skvělé formě a se samozřejmostí odolala chladu i nepřízni počasí. Jsem nadšená!
Mám na zahradě spoustu šalvěje a vzhledem k tomu, že má skvělé antibakteriální a protizánětlivé účinky, tak dnes vyrobím výluh a rajčata postříkám.