Zelí

Letos jsem si dala velikou práci s tím, abych vysela semínka zelí a vypěstovala zdravou přísadu. Vysela jsem zelí kulaté a špičaté, přísadu jsem samozřejmě pomíchala, ale to nijak nevadí, nakonec to rozeznat půjde. Přála jsem si, abych na záhon vysadila rostlinky s mohutným kořenovým balem, které budou dostatečně odolné vůči počasí a taky různým škůdcům.

Nerada dělám něco zbytečně a s pěstováním zelí nemám dobré zkušenosti. Pokaždé se na rostliny vrhnou nejrůznější škůdci, vyžerou střed rostlinky a ta už tím pádem žádnou hlávku nevytvoří. Pokud se hlávka nakonec podaří, tak dřepčíci, molice, housenky a jiní jsou schopni se o ni bleskově postarat. Ochrana zelí před škůdci je složitá věc. Všechny postřiky se totiž ukládají uvnitř hlávky a tam se rozkládají na nedobré a pro mně naprosto nepřijatelné sloučeniny.

Zelí je tedy potřeba ochránit bezkontaktně. Perfektní je k tomuto účelu SAVO. Obsahuje chlornan sodný, který škůdcům není příjemný. Stačí namočit starý hadřík do SAVA, namotat ho na nějakou tyčku a zapíchnout mezi rostliny. Ještě lepší je způsob, kdy hadřík položíme na kousek plastu, aby se nám chlornan nedostal do půdy, bude se dokonce ještě účinněji odpařovat. Breberky znechucené smradem odletí k sousedům a naše zelí bude krásné a bez chemie uvnitř hlávky. Je možné použít taky látky s obsahem síry, ta škůdce rovněž odradí a do půdy se klidně dostat může, síra tam v poslední době docela chybí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *