Už v loňské sezóně jsem hojně používala cibulové slupky, Při výsadbě rajčat jsem je přidávala do jamky, pomocí výluhu ze slupek jsem bojovala s mšicemi a sviluškou ve skleníku. Používala jsem výluh vodní, jehož účinky byly malé, letos se polepším a k vyluhování prospěšných látek použiji alkohol. Do jamek při výsadbě slouží slupky pouze jako zdroj celulózy pro rozvoj užitečných půdních mikroorganismů a to je docela plýtvání, jenže já mám této komodity díky holkám z oddělení zeleniny vždy dostatek.
V cibulových slupkách jsou obsaženy velmi cenné látky jako jsou flavonoidy rutin a kvercetin, které jsou důležité pro lidský organismus. Kvercetin pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest, chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Rutin léčí křehkost krevních kapilár a zvyšuje pružnost cév. Významná je jeho antioxidační složka. Je tedy dobré cpát cibulové slupky do všech k tomu vhodných jídel. Já je používám do všech polévek a při vaření rýže nebo těstovin. Kromě těchto flavonoidů je slupka z cibule nadupaná karotenoidy, je na druhém místě za mrkví, a obsahuje taky vitamín C.
Rovněž v zahradě jsou látky obsažené v cibulových slupkách hodně užitečné. Rutin a kvercetin výrazně vylepšují chuť paprik, rajčat, okurek a zvyšují v těchto plodech obsah cukrů. Zvyšují koncentraci vitamínů, zabraňují množení hub a bakterií, odpuzují mšice a svilušku a zvyšují klíčivost semen.
Do sklenice o objemu půl litru nacpeme co nejvíce cibulových slupek a zalejeme alkoholem tak, aby vyplnil všechny mezery, zavřeme a necháme týden na tom nejteplejším místě v domě. Pro zálivku a postřik použijeme 50 až 60ml výluhu na 10l vody. Zdá se to být málo, ale obsah účinných látek ve slupkách je vysoký, takže tahle koncentrace je dostačující. Je dobré vzít konev s růžicí a rostliny zalít na list tak, aby se roztok dokonale vstřebal. Je to skvělá prevence proti rozličným chorobám, utužení fytoimunity, odpuzení různých nepříjemných škůdců a hlavně jeden ze způsobů prevence kořenové hniloby a to především u okurek, které jsou právě k této chorobě velmi náchylné.
Nejvíce účinných látek je ve slupkách cibule žluté, v červených slupkách je jich mnohem méně v bílých vůbec žádné.
Rozhodla jsem se, že si každý den uvařím pořádný hrnek čaje právě z cibulových slupek, účinky musí být přímo zázračné.
K