Závěr sezóny

Ranní mrazík poslední říjnový den uzavřel na mé zahradě kapitolu “ Pěstování rajčat 2019.“ Já si myslím ,že už bylo na čase. Rostliny letos s nadšením přijaly moje rozhodnutí pěstovat zeleninu a ovoce pouze organickým způsobem, tedy bez používání minerálních hnojiv pro výživu a pouze biologických prostředků pro ochranu. Je jistě mnohem jednodušší a hlavně pohodlnější koupit pytlík cereritu nebo krabičku kristalonu či namíchat nějaký doporučený chemický koktejl na případné škůdce, choroby či nedostatky ve výživě. V současné ukrutně uspěchané době je to věc zcela pochopitelná, ale já mám ráda výzvy. Ten úžasný pocit, kdy se courám po zahradě boso a jsem si jistá, že nedostanu žádnou vyrážku ale maximálně žihadlo od bohužel přehlédnuté včely, kdy si mohu bez důkladného omývání pitnou vodou utrhnout cokoli na co mám právě chuť, kdy se mi na zahradu vrací nádherní motýli a spousta jiného hmyzu, kdy vidím spokojené žáby, ještěrky, užovky, ježky a mnoho dalších živočichů, je prostě k nezaplacení.

S naprosto čistým svědomím pak mohu rozdávat svoje produkty kamarádkám s malými dětmi a zásobovat rodinu, pokud zrovna projeví zájem.

Úroda byla letos nadstantardně vysoká, vytáhlo se především všechno drobné ovoce. Jahody , maliny, kanadské borůvky poskytly zatím nejvíce plodů v mé zahradnické kariéře a co je paráda, byly všechny ve vysoké kvalitě. Ostružiníky se prohýbaly pod tíhou plodů a bohužel většina spadla na zem, taky moje energetická kapacita má svoje hranice a bohužel nezvládnu všechno. Protože mně takové plýtvání hodně trápí, tak některé rostliny prostě raději zruším. Asimina si letos utvořila osobní rekord a nádherně dozrála většina fíků. Jen citrusy a tomel letos odpočívaly a nabíraly doufám energii pro rok příští.

Rajčatová sezóna nezačala zrovna šťastně, měsíc květen se usilovně snažil zlikvidovat všechny venkovní rostliny, ale většina to dala statečně a rajčat byla spousta. Rostliny netrpěly žádnými skvrnitostmi, plísněmi či projevy z nedostatku nějakého důležitého prvku a zdaleka se jim vyhnula i nekróza květního konce. Až do zmrznutí měla většina rostlin zdravé a krásně zelené listy, některá rajčata už byla po dlouhé sezóně unavená a vyčerpaná, ale plodů ve vysoké kvalitě bylo stále dostatek. Moje rostlinstvo mně prostě miluje a snaží se mi udělat radost.

Pro příští rok mám v hlavě spoustu plánů a věřím, že mi zdraví dovolí je uskutečnit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *