26. říjen 2019

Nádherná sobota! Jelikož jsem velmi ranní ptáče, tak už mám v tuhle dobu -10.30- za sebou spoustu práce na zahradě. Původně jsem měla v plánu ostříhat ostružiny, ale už delší dobu nemůžu najít svoje oblíbené zahradnické nůžky. Mám takové tušení, že je jako spoustu jiných věcí objevím na jaře při prosívání kompostu. Opět napíšu Ježíškovi, ale on už je má určitě pro mně rezervované, jako každý rok.

Za odměnu jsem si nachystala zdravou svačinku a ještě pořád si ji mohu vyzdobit čerstvými báječnými malinami. Paráda! Dám si kafe pod pergolou. Mám klid, manžel je na jazzovém festivalu. Neustále tady vynáším do nebes chuť exotických plodů jako je asimina, fíky a tomel, a ona naše krásná šťavnatá jablka jsou excelentní, jako třeba můj oblíbený Spartan.

Vichr mi zdemoloval moji vysokánskou dřevěnou konstrukci na rajčata, takže jsem rostliny složitě vyprostila z provázků a uložím na kompost. Objevila jsem krásný křen a tak jsem si ho vyryla a budu nakládat červenou řepu, někdy až bude škaredě.

Po celé zahradě mi roste spousta vlaštovičníku. Trio ostropestřec, benedykt a vlaštovičník považuji za dokonalý detox pro slinivku, játra a žlučník. Je to ovšem tak šíleně hořké, že vypít se to dá jen s velkým sebezapřením a pokud možno na ex. Účinky jsou ovšem blahodárné a to velmi. Pátrala jsem, jak to úžasné žluté mléko, které z poraněné rostliny vytéká využít, a našla jsem skvělý recept, jak výluhem právě z vlaštovičníku zalévat jahody a tak zlikvidovat škodlivé houby a patogeny. Na jaře rozhodně vyzkouším.

Dám kafe a jdu se koukat na tenis.

Můj dnešní oběd byl velmi jednoduchý a přitom famózní, vařený květák s parmazánem a dýňovo-bramborové pyré.

 

 

2 thoughts on “26. říjen 2019”

  1. No nevím Jani, s tím tenisem tě asi moc nepotěší…zatím je to kalamita 🙁
    Ale to počasí, páni, poslední den, tak si to užijme 🙂

  2. To počasí je naprosto úchvatné, ale mě se vůbec nechce nic dělat, nejraděj sedím v křesílku a čtu si knížku. Práce je přitom spousta. Budu makat příští týden, přijede mi pomocník z Prahy, mají nějaké prázdniny. Dojdi na fíky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *