Dovolená

Dovolenou jsme strávili v Chorvatsku na stejném místě jako loni. Místo nám vyhovuje, apartmán má velikou terasu, nachází se těsně u moře, kde je mimo jiné k dispozici písčitá pláž pro děti. Vše OK jen ty cikády ne, řvou jako smyslů zbavené. Pekelný sborový rachot s pracovní dobou od šesté ranní do desáté večerní, kdy konečně slyšíte vlastní slova a nemusíte je překřikovat. Kamaráda tak vyváděly z míry, že na ně několikrát vyběhl se smetákem v ruce, očesal při tom pokaždé třetinu úrody z přilehlého olivovníku a než se vrátil na terasu, už byly opět srovnané ve formaci a s koncertem pokračovaly o to usilovněji.

Odjížděla jsem s odhodláním, že budu každé ráno cvičit, dietit, hodně plavat a tudíž radikálně zhubnu. Na plnění svých předsevzetí jsem měla kupodivu spoustu času. Vnuk si záhy našel kamarádku a tak jsem nemusela stokrát za den poslouchat babičko ono, babičko tohle a babičko tamto. Je to Ukrajinka, která mluví česky, prohlásil, a my na základě této informace usoudili, že to bude Slovenka. V současných pražských mateřských školách patrně začaly převažovat jiné národnosti, než je ta naše – Moravská.

Životosprávu jsem porušila už druhý den, kdy jsme s kamarádkou daly ve dvou půllitr slivovice a pořádný kus voňavého šťavnatého „adidas“ bůčku – měl tři pruhy. Je samozřejmé, že obě tyto vzácné komodity byly v bio kvalitě. Neutopila jsem se jen díky mé nepříliš anorektické postavě, faktu že alkohol a bůček nadnášejí a bezpečné blízkosti velikého růžového nafukovacího plameňáka. Vařila dcera a to velmi chutně a zdravě, takže jsem lecos do konce pobytu napravila.

V kartách jsem prohrála úplně všechno a to nebývá zvykem. Že by bylo v dohledu štěstí v lásce ?

Znovu jsem si přečetla knihu mojí oblíbené autorky Marty Davouze, ve které popisuje pobyt v Bretani a znovu jsem se skvěle pobavila. Je obrovská škoda, že tato brilantní spisovatelka už bohužel nic nenapíše, anžto podlehla rakovině. Je tedy potřeba si užít každého dne, ale neusilovat jen o to, aby byl každý den příjemný, mít v životě nějakou vizi a směr a neuhýbat z nich. Je dobré si občas najít chvilku a zeptat se sám sebe, zda tam, kam míříte, vůbec chcete a hlavně proč, a zda to má skutečný smysl.

 

 

2 thoughts on “Dovolená”

  1. Ona Janina kecá. Znám ji sice jen nějaký ten rok, ale za tu dobu už hodně zhubnula. Podle toho co jí, se vůbec nedivím. Jí jak reklama na zdravou výživu! Tak jste si to tam hezky užili 🙂 O těch cikádách mi říkala známá, taky je trochu prudili :-)) No a teď doma – tvrdý návrat do reality ke konvím? ; -)

  2. Docela tvrdý návrat do reality. Jestli se taková suchá léta budou opakovat, musím přehodnotit skladbu rostlin. Vysadím fíkovníky, nějakou révu a rostliny v nádobách omezím na minimum. Rajčata, pokud jsou dokonale namulčována, si taky poradí. Přemýšlím dokonce nad nějakou kapkovou závlahou. Konve už nemůžu ani vidět, měla jsem je dnes chuť nakopnout, a ony chudinky za nic nemohou. Potřebuju si někomu poplakat na rameni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *