2. červen 2019

Včerejší letní den všemu zelenisku na zahradě velice prospěl. Po té neustálé zimě a obrovskému objemu srážek je všechno v pořádku a moje obavy z nástupu nejrůznějších chorob u jistě vystresovaných rostlin se naštěstí nenaplnily. Každý rok bojuji s žloutnutím listů u citrusů a letos mají všechny krásně zelené listoví a po těch deštích se tetelí blahem. Pohnojila jsem je jen sedlinou z jezírka a ta jim neuvěřitelně sedla. Dnes jsem vyrobila po delší době opět výluh z cibulových slupek, abych doplnila do půdy potřebné mikroelementy. Taky založím nový fermentovaný čaj s velkým obsahem banánových slupek. Draslík bude potřeba.

Z paprik mám radost, začínají hromadně červenat. Plody kozího rohu Prokop jsou pálivé a to já nerada, ale manžel má ostřejší pokrmy v oblibě, pokusím se letos nějaké papriky naložit do oleje.

Na mém beehotelu krásně kvetou begonie a už pozoruji i spoustu nájemníků, hlavně včelky samotářky.

Moje krásná lesní jahůdka už ukazuje první plody, jahody se mi letos mimořádně povedly. Z mého letošního trojboje papriky-jahody-melouny, kterému věnuji maximální pozornost už zbývají jen melouny. Uvidíme, co předvedou.

Objevila se další škodná a to kosáci, jsou neskutečně drzí, nebojí se ani koček, neustále mi rozhrabávají namulčované záhonky a už si mapují budoucí úrodu. Motají se kolem muchovníků, borůvek a malin. Snad je uspokojí třešně, ale náš jediný strom není nijak extra obsypaný.

Konečně už začínají chytat barvu i moje oblíbená masitá srdce. Dnes moje rajčata, která pěstuji v nádobách nebo v kyblícich s uříznutým dnem dostanou výživnou zálivku a to směs fermentovaných kopřiv, cibulového výluhu a výluhu z popela.

2 thoughts on “2. červen 2019”

  1. Jani, celkom by som uvítala, keby si tu na stránke mala jednu špeciálnu rubriku o biohnojení a bioochrane, síce tu máš návody, ale je to dosť pracné hľadať podľa kalendára. Takto by to bolo super na jednom mieste aj s postupmi prípravy. Žihľavový výluh síce robíme asi všetci, ale nezaškodí, ak pridáš podrobnejšie všeky kombinácie , díky. E. T.

    1. No dobře tedy, pokusím se vymyslet , jak bych mohla svoje bio experimenty prezentovat přehledně. Zatím všechny moje lektvary přijaly rostliny s nadšením, nezasoluji si půdu, škůdci si dají taky říct a kupodivu se nevyskytují žádné choroby. Jsem s tím svým čarodějnictvím spokojená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *