9. květen 2019

Dnes je venku opravdu nechutně odporně, je kosa, prší a hodně fouká. Šla jsem ven trochu morálně podpořit venkovní rajčata, je na nich vidět, že se snaží, ale dnes působí totálně otráveně. Navíc jim nemůžu slíbit, že se situace v nejbližších dnech výrazně zlepší.

Nikdy jsem nepěstovala okurky nakládačky a tak se touto cestou chci zeptat Mirka, jak je pěstuje, třeba to někoho bude taky zajímat. Mám je dát do skleníku, nebo ven? Jakou oporu mám zvolit při vertikálním pěstování? Existuje snad nějaká síť a uvažovala jsem i o plastovém pletivu. Jak daleko od sebe je umístit, aby si nepřekážely? Je třeba je nějak formovat, vylamovat, zakracovat výhony? Jedna rostlinka mi bohužel uhynula na uhnilý krček.

Navzdory “ fialovému hnusu“ to na zahradě žije. Začaly kvést lilky a dozrávat kyblíkové jahody. Na rostlince jahodníku Albion je už teď vidět, že plody budou veliké.

Některý rostlinkám stačí k tomu, aby rostly, kvetly a vytvořily semínka opravdu velmi málo.

2 thoughts on “9. květen 2019”

  1. Dobrý den,
    jedná se o odrůdy, které jsou určeny pro pěstování ve foliáku nebo skleníku. Poslední dobou již pěstuji jen hybridy určené „pod střechu“, tyto svazkové odrůdy mám poprvé. Ve foliáku mám nataženu síť, po které okurky vedu. U hadovek vyžaduji co nejdelší postupnou sklizeň, od nanakladaček chci o největší sklizeň v co nejkratším období. Obyčejnénakladačky již venku nepěstuji vůbec, naopak jsem tam přesunul melouny.
    Ještě dotaz k tomu dehtovému mýdlu, z něj se dělá postřik proti plísni?

    M.

    1. Hezký večer.
      Dehtové mýdlo je vynikající přírodní prostředek, který lze s úspěchem použít k ochraně okurek před škůdci a chorobami. Polovinu kostky mýdla nastrouháme na struhadle a zejeleme horkou vodou, mícháme a necháme dokonale rozpustit. Pro postřik použijeme 300ml tohoto základního roztoku na 1l vody. Stříkáme v černu dvakrát, v červenci třikrát a v srpnu každý týden.Pro počáteční dva postřiky je možné použít i o něco menší koncentraci. Jde o starý ruský časem prověřený účinný prostředek. Budu na něj letos hodně spoléhat. Není vhodný k ochraně rajčat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *