10. květen 2019

Na zahradě dnes brzy po ránu invaze slimáků, kam jsem stoupla, tam byli. Takže místo ranního kafíčka šup do rukavic a pojďme na to! Sbírám je do kyblíku s vodou a následně obsah vyliju do řeky, ať si plavou. Třeba divoké kachny ocení doplnění jídelníčku. Je úžasné mít za plotem řeku, no spíše říčku. Dnes je v ní spousta vody, která dosahuje až k prvnímu schodu a tato situace je v posledních suchých letech docela vzácná. Dříve nebylo výjimkou schodiště zaplavené až úplně nahoru.

Za hnusnou práci, a za takovou sběr slimáků považuji, zasloužím odměnu. Skákla jsem si do zásilkovny, kterou mám od domu vzdálenou jen několik kroků, a vyzvedla tam nedočkavě očekávaný balíček. V něm bylo dehtové mýdlo s březovým dehtem a tímto dnem se u nás na zahradě nezačne a ve vinohradu přestane vyskytovat perenospora. Tato choroba se mi na zahradě sice neobjevovala, ale vzhledem k tomu, že mám v úmyslu pěstovat okurky, tak se o to jistě pokusí. Navíc sousedka okurky pěstuje a každoročně jí na nich totálně zežloutnou listy a pro perenosporu není plot žádná překážka. Manželovi budu za poskytnutí materiálu pro vinohrad účtovat slevu.

Blíží se den matek a já jedu za tou svoji o víkendu na návštěvu. Protože je na sladké a ke kafíčku vždy nějaký sladký kousek potřebuje, tak jsem vyrobila svoje luxusní koule. Kam se na mě hrabe se svýma koulema Mozart nebo Marlenka, ty moje jsou bezkonkurenční. Na návštěvu se moc těším, sestra mi slíbila návštěvu obrovského zahradnictví v Polsku. Včera jsem utržila nějaké penízky za prodej rajčatové přísady, tak je investuji. Rostliny cherry rajčat byly naprosto výstavní, jen samé Top odrůdy už s maličkými plody. Paní byla nadšená a já vím, že se na moje rostliny bude chodit koukat půlka dědiny. Loučila jsem se s nimi těžce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *