16. květen 2019

Tak jsem dnes konečně nezapomněla a koupila kvalitní mléko ve sklenici. Mám totiž v plánu vyrobit si syrovátku a chci, aby ten tvaroh, který zbude, byl poživatelný. Syrovátku hodlám použít jako hlavní součást postřiku na rajčata, která toto ošetření potřebují. Rostliny byly vystaveny dlouhodobě nechutným podmínkám a je nutné, posílit jejich imunitu vůči houbovým chorobám. Rajčata se nacucají syrovátky a mléčné bakterie budou sloužit jako bariéra, kterou by houbové choroby neměly jen tak lehce překonat.

Moje determinantní, ale podle výšky spíše semideterminantní, rajčata si vedou skvěle a vypadají na to, co musela překonat, solidně. Zalíbilo se jim v „květináčotaškách“ s uchama a mě se zase pozdává snadnější manipulace. Živiny dostávají tyto rostliny výhradně formou zálivky mými speciálními fermentovanými čaji. Při výsadbě byly do substrátu přidány cibulové a česnekové slupky, mleté vaječné skořápky a kůra z pomeranče. Je vidět, že rostliny jsou v dobré kondici a překonaly studené a deštivé počasí bez úhony. Na listech není ani skvrnka a nenabraly ani chladné fialové zbarvení. Nechránila jsem je ničím, abych poznala, co vydrží. Dnes se konečně mírně oteplilo a mám pocit, že je na rajčatech poznat vítězoslavný úsměv. Jsem VELMI spokojená.

Dnes jsem na záhonek vysadila zvláštní rostlinu. Jde o rajče De Barao Red, které bylo ve skleníku umístěno příliš blízko polykarbonátu a první listy spálilo slunce a ty další zase mráz. Všechny poškozené listy jsem odstranila a nechala vyrůst zálistky. Dva z nich zakořenily v květináči a tři zůstaly na rostlině. Z těch tří výhonů si slibuji velkou úrodu.

Obdržela jsem dotaz, jak vypadá složený květ rajčete, ze kterého vyrostou nepěkné plody. Já se snažím všechny tyto květy odstranit, nefotogenické byť obří plody mě nezajímají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *