Rajčata a zdraví

Spousta lidí se mě ptá, z jakého důvodu pěstuji zrovna rajčata a proč tak obrovské množství. Rajčata jsou nesmírně variabilní zelenina, existuje jich několik tisíc odrůd, člověk si může vybrat jakou barvu chce, jaké chuti dává přednost a navíc jsou tyto plody krásné a tvarově pestré. Jsem známá taky svoji snahou zdravě se stravovat a k tomuto účelu jsou právě rajčata ideální zeleninou, nebo ovocem?

Obrovsky pozitivní je ovšem jejich vliv na zdravotní stav člověka. Dobrým znakem našeho celkového zdraví je obsah karotenoidů v naší kůži, protože odpovídají hladinám rostlinných fytochemikálií, které se vstřebaly do našich tkání. Po určité době dodržování stravy bohaté na živiny naše kůže a ruce vypadají zdravější a mladší a mají lehce naoranžovělý, nahnědlý odstín. Občas z legrace porovnám barvu své pokožky s kamarádkami a vypadá to, že mám za předky indiány.

Karotenoidů je více než šest stovek včetně lykopenu, což je charakteristický karotenoid rajčete. V lidském těle se lykopen nachází v krevním oběhu a koncentruje se také v mužském reprodukčním systému, odtud pochází jeho ochranné působení proti rakovině prostaty. V kůži lykopen pomáhá předcházet ultrafialovému poškození od sluníčka, takže chrání před rakovinou kůže. Řada studií nalezla souvislost mezi vyšší hladinou lykopenu v krvi a nižším rizikem srdečního infarktu. Denní doplňování rajčatových výrobků ( zhruba jeden šálek rajčatové šťávy ) sníží hladinu cholesterolu o 10 procent.

Jezme tedy mnohem více rajčat!  Přidávejme si čerstvá rajčata do salátů, konzumujme nesířená sušená rajčata, pochutnávejme si na domácích rajčatových šťávách a polévkách. Krájená a drcená rajčata je lepší kupovat ve sklenicích než v plechovkách a tak se vyhnout konzumaci chemikálií z vnitřku plechovky. Lykopen je také lépe vstřebatelný, když jsou rajčata tepelně upravená. Jeden hrnek rajčatové šťávy obsahuje asi desetkrát víc lykopenu než hrnek čerstvě nasekaných rajčat. Užívejme si tedy ve své stravě rozmanitosti syrových i tepelně upravených rajčat. V mém blízkém okolí přesto existuje dost lidí, kteří tvrdí, že rajčata nesnášejí a nikdy by žádné do „huby“ nedali. Přicházejí o hodně!

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *