17. duben 2019

Díky své neschopnosti říci NE, trávím tyto dny svůj drahocený čas ne na zahradě, ale u trouby. Kamarádky mě ukecaly, abych jim k Velikonocům napekla cukroví. V zimním období, když peču na Vánoce, tak mi to nevadí, ale teď svítí sluníčko a mě to samozřejmě táhne ven.

Při takovém pečení je veliká spotřeba vajíček a já každou skořápku pečlivě opláchnu od bílku a usuším na topení. Skořápky lze velmi efektivně přeměnit na surovinu nesmírně užitečnou pro zahradu a to zcela bezplatně. Skořápky obsahují hlavně vápník ale taky hořčík, fosfáty a spoustu organických sloučenin. Je možné z nich připravit ideální hnojivo pro přísadu ale i jiné rostliny, třeba ty pokojové. Skořápky ze zhruba 6 vajec roztlučeme na menší kousky a zalijeme litrem vařící vody a při občasném míchání ponecháme 5 až 7 dní. Roztok by měl být čirý a je z něj lehce cítit síra. Pro použití jej ředíme 1 : 8. Do 200ml kelímku s rostlinkou stačí jednou za dva nebo tři týdny přidat jednu polévkovou lžíci roztoku. Vaječné skořápky je možné jemně pomlít a přidat do jamky při výsadbě rostlin ven. Zmírňují kyselost půdy a to ocení zejména okurky nebo zelí. Ostré hrany skořápek nemusí ani slimáci. Pokud mám této komodity dostatek, tak ji používám jako drenáž do květináčů. Posypání substrátu rozemletými skořápkami zabrání i tvorbě tzv. černé nožky.

Sakra, asi jsem připálila kokosky!

Je úžasné mít u domu schodiště zalité od brzkého rána sluníčkem!  Jahodníky jsou stejného názoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *