12. duben 2019

Dnes je venku nepříjemné počasí, zima a zataženo a tak mě žádné venkovní práce nelákají. Doma je útulně, tepelné čerpadlo se snaží a v mých kvasných nádobách to nádherně bublá. Všechny tyto hrnce obsadil můj fermentovaný čaj a v každé z těchto nádob má jiné složení. Na zahradě už roste spousta různých bylinek, kopřivy, bršlice a kupodivu i nějaká tráva, která se snaží růst navzdory obrovskému suchu a moje fermentující směsi jsou tedy velmi pestré a některé jsem ještě obohatila o lógr z kafe. Jen toho popela tam musí být jen mírně, protože mléčné bakterie potřebují kyselé prostředí. Celá místnost mi krásně voní kyselinou mléčnou, až manžel dostal chuť na kysané zelí a jednu nádobu mi pravděpodobně zabaví.

Nachystala jsem si tedy nějaké domácí práce a mám v úmyslu dnes dát do kelímků s výsevním substrátem okurky nakládačky, jejichž semínka mi poslal p. Mirek. Jde o zajímavé odrůdy, které plodí v hroznech (nevím jak to přesně popsat) a já jsem na to hodně zvědavá. Našla jsem spoustu receptů, jak udržet rostliny okurek naprosto zdravé a prosté všech škůdců po celou sezónu – samozřejmě bez špetky chemie. Tož uvidíme!

Kamarád mi volal z cesty do Brna a hlásil krásné slunečné počasí, a co my tady z konce světa?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *