Substrát – jaký?

Docela dlouho jsem nic nenapsala, ale byla jsem v jednom velikém kole. Lehce jsem přešvihla objednávky na vánoční cukroví – nedokázala jsem odmítnout kamarádky – a totálně mě to vyčerpalo. Navíc jsem neustále  byla v práci a to i na štědrý den a na Vánoce se u nás schází blízká rodina a to dělá 14 lidí. Docela blázinec !

Počasí u nás v tomto období hodně připomíná jaro a mě už začínají svrbět ruce, začínám se přehrabovat v sáčcích se semínky a nejraději bych už něco vysela, nejlépe papriky. Jenže do čeho? Většinou se výběrem výsevního substrátu netrápím a používám svůj prosátý kompost.  Ale rozhodla jsem se, že se letos odměním a pořídím nějaký vysoce kvalitní profi výsevní substrát. Prostudovala jsem složení těch nejkvalitnějších a dospěla k názoru, že neobsahují vůbec nic mimořádného a že si tedy dokážu takovou zeminu namíchat sama. Jenže co moje odměna?

Takže jsem už dvakrát navštívila blízký hobbymarket, kde ovšem stále vládne vánoční výzdoba, a prošla jsem nabídku substrátů vhodných k přesazení semenáčků.  Je potřeba vybírat zodpovědně, neboť předloni jsem zakoupila pytel, na kterém byly krásně vyvedené obrázky rajčat a paprik a sazenice se začaly kroutit. Musela jsem je rychle zachraňovat přesazením, ale některé změny už byly nevratné.  Kdysi jsem koupila ve veliké slevě květináče značky Compo Sana, které už byly naplněné substrátem. Papriky do nich vysazené rostly jako zalété živou vodou a substrát byl pořád nádherně lehký, vzdušný a nepřemokřený. Koupila jsem tedy zeminu stejné značky, která je sice doporučena pro květiny, ale s tím se moje rajčata a papriky určitě vyrovnají. Jde o substrát superlehký, takže jsem neměla problém jej elegantně donést do auta,  a tak jít do práce v čistém oblečení, pytel byl totiž docela zaprášený. Firma je to německá, cena byla lehce nad průměrem, tak snad jsem to trefila. Nakonec jsem ještě přihodila supresivní substrát pro výsev a množení Forestina-profík s účinkem proti padání klíčících rostlin. Dnes do něj vyseji první papriky.

Při odchodu z hobbymarketu jsem tedy měla obě ruce plné, takže pro tu nádhernou mandarinku se stavím dnes a to bude ta odměna za to cukroví.

P.S. Teď  trochu mimo mísu – právě jsem dopřipravila masové kuličky v rajské omáčce a použila na to svoje mražená rozmixovaná rajčata. Doslova mě porazila úžasná sladkost a skvělá chuť  této omáčky a já si hlavně v zimním období teprve uvědomím, jak vynikající rajčata mi rostou v létě na zahradě.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *