Živel

Předešlou noc se mi špatně spalo. Vyklidila jsem venkovní pozice a ustlala si mezi motýly v podkroví. Nějaký vnitřní neklid mě přinutil v půl šesté vstát a jít se podivat z mostu na řeku. Přeci jen hodně pršelo. V pohodě, řeka měla ještě velikou rezervu a tak jsem se odebrala deficit dospat.

V půl osmé jsem stála po kolena ve vodě a s obrovským respektem zírala na běsnící žível. Musela jsem vysvobodit na zahradě utopené čerpadlo. Ten řev vody, která sebou brala vše, byl ohlušující. Přesto jsem slyšela ránu, kterou vydal sousedův padající obrovský ořešák, kterému voda podemlela kořeny. Naštěstí spadl do zahrady, řeku by přehradil.

Bylo třeba jednat rychle. Ve sklepě stoupala voda a hrozilo, že poškodí tepelné čerpadlo a vodárnu. Naše mrňavé čerpadlo nestíhalo a reálně hrozilo, že se voda vytékající ze sklepa spojí s tou na zahradě. Vytrvalost, s jakou gejzíry vody vyvěrající ze země zaplňovaly sklep, byla obdivuhodná.

Pak naštěstí přestalo pršet, hladina Veličky okamžitě poklesla, ale ještě nebyla dost nízko, aby se hladiny přestaly snažit vyrovnat.

Na všechno jsem byla sama, manžel se dovolenkoval v Chorvatsku. Odpojit elektřinu mi pomohl kamarád. Tak vysokou hladinu adrenalinu si u sebe nepamatuji, ale pomohla mi vše zvládnout se ctí. Mám nyní sklep bez vody a zahradu, fóliovník i skleník plné úrodného bahna. A můj již tak veliký respekt k vodě ještě vzrostl.

5 thoughts on “Živel”

  1. Ahoj Jani, vidím, že bojuješ ze všech sil, takže Ti držím palce. Já už to letos odmával a nyní mohu jen doufat, že neprosákne voda z řeky a nezatopí zahrady. I toto je další důvod, proč jsem ještě nikdy nenadával na sucho a slunce. 😉

  2. Sledovala jsem kritický vývoj ve Velké nad Veličkou a myslela na Vás.
    Že na to zstanete sama, ach bože. Jste silná žena. Držím Vám palce. Anett

  3. Myslím na vás a vaše stromky asimin a tomelů. A všechny ty květináče s citrusy a fíky. Co fóliák? Je mi z toho k pláči. Nám se to naštěstí vyhlo. Sever Čech, ale Morava je jedna velká katastrofa. Přeji si, ať máte co nejméně škod.

    1. Ve srovnání s katastrofou, která zasáhla Jeseník a okolí, se vůbec nic nestalo. Mokrý sklep a zahrada plná bahna. To je v pohodě. Jen do úklidu těch naplavenin se mi ale vůbec nechce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *