Orchidejové louky

 

Včera jsem měla návštevu a byl zde i člověk, který provází lidi po horňáckých orchidejových loukách. Tak jsem se zcela neplánovaně stala součástí výpravy za kytkama. Nikdy bych si nemyslela, že moje věčně bolavé nohy zvládnou takovou porci kilometrů s vysokým převýšením a v těžkém terénu. Taky nám celou dobu svítilo do očí ostré slunce. Dobrovolně bych se nikam nevydala, ale podlehla jsem nátlaku, byť byl jemný. Přece se nedám zahanbit.

Pan Vaněk , tuším takto se jmenoval, se znal s každou rostlinou osobně a orchideje našel i ve vysoké trávě s naprostou jistotou. Vstavače už byly bohužel odkvetlé. Množství nádherně kvetoucích rostlin mě fascinovalo a domů jsem si donesla i nějaké bylinky na čaj. Večer jsem vypila půl litru nádherně voňavého čaje a spala jsem jako dudek. Hlavní součástí směsi by řepík lékařský a mateřidouška. Taky mám velikou kytici zeměžluči a tou si hodlám léčit zlobivý žlučník.

Vyluhované bylinky jsem zalila vodou, nechala stát do rána a přecedila. Tento druhák jsem doplnila algahuminem a kapkou WEIKI a postříkala jsem brzy ráno rajčata na dvoře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *