18. červen 2024

 

V sezóně loňské jsem většinu odrůd s plody ve tvaru srdce umístila do fóliovníku. Plodů byla spousta a některé vijany se mi zalomily. V té šílené houštině jsem neměla moc dobrý přehled a reagovala jsem se zpožděním.

Letos takových odrůd pěstuji velmi málo a to venku. Díky dostatku vody se srdíčka rychle nalévají a získávají tak na hmotnosti. Odrůdy jsou to pro mě tentokrát velmi vzácné a tak nehodlám nic zanedbat. Vijany budu pečlivě uvazovat. Loni Coeur de Ananas plodil až u samého vrcholu fóliovníku a plodů nebylo mnoho. Rostlina byla obrovská se silnými stonky a já jsem ji uvázala ke stropní konstrukci. Letos Ananas plodí už těsně nad zemí a stonky jsou tenké a poléhavé. Těžké plody je potřeba zajistit.

Velmi subtilním až neduživým dojmem působí rostlina Sladký Sofiin Karamel a přesto se rozhodla vyprodukovat spoustu velikých a velmi těžkých srdcí. Uvazuji buď k paždí vyššího vijanu nebo listu. Některá srdce mají tu výhodu, že se opírají o konstrukci z bambusových tyček a to je veliké plus.

Žebrovaná rajčata na záhonu si poradila sama a opřela se prvním velikým plodem o stonek a tak stabilizovala všechna zůčastná rajčata.

Je hodně hloupé preventivně odehnat všechny choroby a pak přijít o kvalitní úrodu díky polámaným vijanům.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *