16. červen 2024

Včera jsem si nachystala suroviny pro přípravu preventivního postřiku proti plísni bramborové. Sáhla jsem, stejně jako loni -postřik č.5, po velmi silných fungicidech. Česnek, kurkuma a máta  by se měly postarat o to, že se plíseň chytne za nos a zmizí někam jinam. Cibulové slupky a několik kapek nimbového ojele by měly odradit i případné škůdce.

Vše jsem zalila teplou vodou a nechala stát do rána.

Mé plány mi narušil noční vydatný déšť a následně ostré slunce. Aby byl účinek dokonalý, je potřeba stříkat dopoledne. No tak budou rajčata muset počkat na zítřejší ráno, nebo zcela výjimečně stříknu odpoledne, až budou rostliny ve stínu. Nejde totiž o výživu, která se nejlépe vstřebá v době, kdy je listová plocha „otevřená“. V tomto případě je potřeba listy naopak uzavřít ochrannou vrstvou tak, aby se spóry, které na nich přistanou, neaktivovaly.

Přeji všem, aby byl boj s chorobami našich zlatíček co nejvíce úspěšný.

6 thoughts on “16. červen 2024”

  1. Díky za rady. Už jsem objednala nimbový olej a rovnou i měsíčkový a mandlový pro sebe 🙂. Zatím listy rajčat bez známek plísně, ale určitě už číhá za rohem. Na paprikách jsem našla i mšice, můžu tímhle stříknout i papriky případně i okurky a cukrové melouny?

    1. Suroviny na postřik jsou na obrázku, přesně tolik jsem jich použila, kurkumy samozřejmě jen lžičku. Ještě tam patří mléko. Přesněji to najdete u „Postřik číslo 5“ Šalvěj klidně použijte, má dezinfekční účinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *