13. červen 2024

 

Objevila jsem zcela náhodou na srdci Tatiana’s Heart příznak nedostatku vápníku. Je to samozřejmě důsledek mého neodpustitelného lajdáctví. Proč by se něco takového mělo přihodit právě mým rajčatům, když loni jsem výskyt této fyziologické poruchy nezaznamenala? Jenže to jsem preventívně stříkala a letos jsem se na to vybodla. Přitom jsou letos rotliny vystavené neustálým stresům. Kolísavé teploty, nejprve veliké sucho a pak spousta vody.

Takže jsem bleskově vyhledala potřebné prostředky a namíchala postřik. Je totožný jako v příspěvku „První letošní postřik“ z loňské sezóny. Rostlinstvo jsem postříkala a doufám, že mi ten vápník nesmyje déšť. Je sice zataženo, ale pršet by dnes nemělo.

Co nejdříve provedu preventivní zásah i proti plísni bramborové. Tu potvoru není dobré podceňovat.

4 thoughts on “13. červen 2024”

  1. Tak jestli ty jsi objevila černou špičku u plodu typu srdce, tak to se máme my ostatní letos na co těšit 😕. U srdce jsem tohle černání ještě nikdy neviděla. A s tou plísni to bude asi taky katastrofa. Nevím, nevím, jestli letos nepodlehnu tlaku a nesáhnu po Ortivě. Mám 25 nových odrůd, které bych ráda aspoň ochutnala. Jak ty jako chemik vidíš složení Ortivy? Je to hodně škodlivá chemka?

  2. Já bych tedy Ortivu nepoužila a ani žádný jiný přípravek, ale naprosto Ti rozumím. Vyzkoušej nejprve můj postřik číslo 5. Jsou v něm samé silné fungicidy. No a pokud prevence nepomůže, sáhni po chemii. Všechna zelenina a ovoce na pultech obchodů je stříkáná násobněkrát.

  3. Mě letos děla hnědé špičky i Skvrnitý Říman, který mi jinak nádherně roste a vůbec na to u mě netrpí i když jsem lempl strašný. Rajské mi letos notně zdecimovaly kroupy (vyvezla jsem snad půlku zelené úrody otlučené na kompost se slzou v oku). Postříkala jsem wuchsalem, aby dostaly více výživy. Když se objevil náznak plísně, postříkala jsem hypermanganem – moc by mě zajímal Váš názor na něj (chtěla jsem něco jiného než úplně tvrdou chemii a tento se používá i na výplach aftů). Zabralo to velmi. Ale teď už jsem u některých rajčat musela sáhnout i po kuprikolu :-(, jinak bych se asi úrody, která se teprve snaží vyrůst ve druhém kole, neměla nic. Ale už tady studuju Vaše postřiky a zase si dávám předsevzetí na příští sezonu. Jediné krásné rajské mám v květináčích na chráněném dvoře, kde kroupy nezaúřadovaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *