29. duben2024

 

Tak jsem začala vysazovat sazenice rajčat na venkovní záhon. Místo je to naproti skleníku a svítí zde sluníčko už od rána. Přes poledne stíní mohutná smutná vrba, ale to není na škodu. V posledních horkých létech se to rajčatům líbilo.

Zeminu jsem nijak nepřipravovala. Vykopala jsem jámu a do ní nasypala kompost vyhřátý na sluníčku na černé fólii. Bojím se, aby rostliny ve studené zemi nenachládly 🙂 Velmi pečlivě jsem vybírala sazenice vhodné výšky, abych je v případě chladu a především větru byla schopna ochránit. Včera byla u nás opět vichřice.

K ochraně rostlinek se perfektně hodí moje momentálně nevyužité vysoké bílé nopové válce. Dají se v noci elegantně přiklopit podmiskou a tak zabránit chladu a dokonce i dešti, kreré by mohly moje rajčata obtěžovat. Válce nijak nebrání ani přístupu světla. Slunce už bývá dostatečně vysoko a růstový vrchol rostlin ozařuje dostatečně. Výhodou je bílá barva a částečná průsvitnost.

Jsem s tímto řešením spokojená a vypadá to docela hezky.

Jako první rajčátko jsem letos zasadila odrůdu Little Lucky Heart s bramborovým listem. Loni jsem ji vyhlásila za vůbec nejchutnější rajče.

3 thoughts on “29. duben2024”

  1. Dobrý den,

    čím je Váš nopový válec svařen – upevněn, aby držel svůj pěkný, kulatý tvar od shora dolů? Je v tom opět nějaký Váš super nápad, že ?

    Jste báječná zahradnice. Jen tak dál…. 🙂

    At Vám, nám to letos roste!

    Jana Klazarová

  2. Dobrý den paní Jano,
    dnes ještě jednou. Ve všech stavebninách u nás v okolí mají skladem pouze černé nopové folie. Lze použít i černou? Vím, že bude lepší bílá, ale já jí určitě někde seženu….. :-).

    S pozdravem a přáním hezkého dne,

    Jana Klazarová

  3. Dobrý den,
    bílá nopová fólie se dá koupit na internetu a má ji firma Gutta. Jenže já jsem ji kdysi kupovala za 1500korun a nyní stojí 10m už 3180kč.
    Nahřátým hřebíkem jsem udělala dírky a svázala provázkem.
    Můžete si najít příspěvek s názvem Nápad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *