Upekla jsem nádherný pšenično žitný bochníček, vyškvařili jsme sádlo a otevřeli skleničku se sušenými rajčaty. Je to neskutečná dobrota.
Tak jsem se zamyslela, jaké odrůdy jsem letos na sušení vysela. No žádné. Ani jednu jedinou. Frajeřinek mám nepočítaně a pro svoji vyhlášenou lahůdku nic. Tak jsem znovu vytáhla ze skříně krabici se semínky, nachystala výsevní plato a pojďme na to.
Pěstuji většinou na sušení odrůdy docela pozdní, to se vzhledem k dubnovému výsevu nehodí. Zvolila jsem tedy italské Montekino, ruskou Slivku Bendrika a osvědčenou velmi produktivní stálici Vikusja. Letos mám k dispozici opět originální semínka firmy Partner, ale moje každoroční výsevy z vlastních plodů jsou s originálem naprosto totožné. Plato s vysetými seminky jsem umístila co nejvýše pod střechu fóliovníku a budu doufat, že vyklíčí co nejdříve.
Usušit se dá samozřejmě všechno, ale já potřebuji pro svoje zákazníky prémiovou kvalitu a tedy plody stejné velikosti s tlustou stěnou.