16. březen 2024

Během dne vystupuje teplota ve skleníku ke 30°C. Rajčata krásně rostou, začínají se objevovat první květy a paprikám se zvětšují nasazené plody přímo před očima.

Včera jsem ovšem zjistila, že všechny rostliny mají důkladně prokořeněno a nutně potřebují přesadit. Týká se to i citrusů, které jsem na podzim vykopala z venkovního záhonu a jen ledabyle šoupla do nádob. Když si představím ten obrovský objem substrátu, který budu potřebovat, jímá mě děs.

Taky nádob vhodného rozměru se mi nedostává. Mám pro dwarfy nachystané elegantní květináče 30 x 30cm, ale to je ještě příliš. Hodily by se kontejnery 5l, ale ty si rezervovaly na přechodné období rostliny paprik. No budu muset něco vymyslet a to rychle.

Rajčata i papriky už jsou ve skleníku více než měsíc a daří se jim skvěle. Neustále musím odpovídat na dotaz, zda je skleník vytápěný. Není a i kdyby náhodou byl, tak bych netopila. Tento průběh počasí nevyžaduje přidané teplo. Ještě jsem nespustila ani podzemní výměník. Zřejmě ho letos ani nebudu používat, skleník věnuji motýlům a tropické zahradě.

2 thoughts on “16. březen 2024”

  1. Dobrý den, zajimalo by mě, jakou máte ve skleniku teplotu v noci? aby rostliny rostly, musí být treba minimálně okolo tech 10 stupnu? nebo snesou mín? děkuji.

    1. V noci klesá teplota ve skleníku i k nule. Pokud je to jen v noci a během dne je teplo, tak to nevadí.
      Monihem horší je dlouhodobá denní teplota do 10°C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *