26. leden 2024

Ihned po vykouknutí ze zeminy přesadím rostlinky rajčat do krásných zelených kelímků. Na stará kolena začínám být perfekcionista a nesnáším pohled na rostliny v nejrůznějších nádobkách od všeho možného. Už vůbec bych fotku takového sběrného dvora nepustila mezi lidi. Pouze v případě, že by ony kelímky byly od stejné značky jogurtu 🙂

Substrát, do kterého rajčátka přesazuji, je kokosový s obsahem trichodermy a nově taky s mým housenčím hnojivem. Rostliny na tento počin reagují velmi pozitivně. Loni mi spousta rostlinek padla a tak si dávám obzvláště pozor na zálivku. Suchý leden bude pokračovat suchým únorem.

Těch květináčků už jsem napočítala 24 a ve všech radostně  vegetují odrůdy dwarf. Jedenáct je novinek a zbytek tvoří výběr z předchozích dvou sezón. Kampak já to dám? Objednala jsem nádherné hranaté květináče a to deset o objemu zhruba 15l a deset menších 7,5l. Bude na ty dwarfy na dvoře radost pohledět. Ovšem jen pro osobu, která nebude chtít vyjet autem z garáže.

Topenářské roury a kolena už jsou doma a tak co nevidět zahájím topnou sezónu ve skleníku.

5 thoughts on “26. leden 2024”

  1. Tak já vám sem dám protipohled.
    Díky za každý plast, který není koupen a nemusí být tudíž vyroben. Neskončí někde na skládce.
    Sadba v různých kelímcích mě nepobuřuje. Zato pohled do konťáku plného jednou použitých květníků ano.
    Jakou jarní předpověď má pro letošek věštkyně?

  2. Nikdy nepoužívám květináč jen jednou. Plasty pečlivě třídím a dokonce sleduji, z jakého polymeru jsou vyrobené. Vím po kterých je potávka, manžel velel recyklační firmě.
    Předpověď jsem ještě nehledala.Loni jsem byla jen pro smích.

    1. Tak ta recyklační firma by mě zajímala. Tedy pokud se jedná o recyklaci vytříděného plastového DOMOVNÍHO odpadu. Představuju si, že se vytřídí PETky, plus možná nějaké větší kusy PP a PE. Ale nechce se mi věřit, že by třídiči na lince procházeli štos do sebe zastrkaných vyhozených květníků (berte to jen jako příklad) a oddělovali polypropylenové od polystyrenových a dalších. To samé třeba jogurtové kelímky , které se vyskytují v obou variantách. Jediné smysluplné finále mi přijde spalovna osazená filtry, ale obávám se, že většina plastového domovního odpadu končí pod zemí. Jak to ve skutečnosti je?

      1. Jediné smysluplné finále je zabránit tomu, aby například každých pět koleček slámu bylo zabaleno ve fólii.
        Mých několik květnáčků z recyklovaného polypropylenu svět nespasí. Taky si nebudu všechny jogurty kupovat ve skle.
        Určitě se vyberou jen PET lahve a ostatní jde na skládku.
        K manželovi se už dostal jen balík slisovaného materiiálu k recyklaci.

    2. Tak to ne, kdo se smál??
      Člověk sledující nejrůznější pochody „nebeských těles“ a jejich vliv na přírodu (ten je totiž nesporný) se smát nemůže, může být leda vděčný, že se někdo obtěžuje to spočítat, dát do jakýchsi tabulek či jak to nazvat a poskytnout těm, kteří to spočítat neumí nebo nemají čas.
      A co s tím čtenář udělá už je na něm. Zvědavý aspoň vyzkouší, rozumný vyzkouší a zapíše si jak to dopadlo (aby případně věděl bylo to dobré – nebylo to k ničemu) a ten kdo ví všechno na světě nejlíp tuto informaci zahodí bez vyzkoušení a vůbec nepřemýšlí CO KDYBY…………………………………. Když se mi něco nelíbí nebo se mě to netýká tak to nehaním , jiným to může být ku prospěchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *