Martináč pajasanový syn. hedvábný

 

Vrátila jsem se téměr po týdnu domů a tady mě čekalo milé překvapení v podobě vylíhnutých motýlů.

Martináč hedvábný je noční motýl vhodný do chovu pro začátečníky. V jeho případě prý nelze nic pokazit. Tak jsem si sehnala vajíčka a díky sousedovic plotu z bobkovišní, který se skrz pletivo dere i k nám, se mi podařilo odchovat housenky. Pořídila jsem jim krásně vzdušný apartmán ve formě síťovaného koše na prádlo. Servírovala jsem jim jen šťavnaté lahodné kousky a ve finále to byly pěkní cvalíci.

Jednoho dne začaly housenky spřádat hedvábné vlákno, vytvořily si kokon a zakuklily se. Po nějaké době jsem kokony rozsřihla. Jednak jsem byla zvědavá, jak taková kukla vypadá a pak jsem chtěla můře usnadnit cestu ven. Vůbec jsem netušila, jak náherní mohou být noční motýli. Bohužel nejsou uzpůsobení přijímání potravy. Sameček má za úkol vyhledat samičku a ona pak naklade na živnou rostlinu oplozená vajíčka. Koloběh se bude opakovat. Věřím, že moje housenky si udělaly velmi slušnou zásobu živin a moji Martináči mi budou dělat radost dlouho. Pokud by si snad některá ze samiček dala říct a pak nakladla vajíčka, byl by to příjemný bonus.

2 thoughts on “Martináč pajasanový syn. hedvábný”

  1. Čau. Když tak čtu, jak to popisuješ tak dumám, na co vlastně takový motýl(můra) je? Nepřijímá potravu, tudíž zřejmě ani jako opylovač. Vyrobí housenky, které kde co, objektivně vzato zničí. Kurňa, přece ten motýl musí mít ,,v záznamu“ i něco pozitivního ne?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *