12. listopad 2023

 

Martin včera na bílém koni nepřijel a to je dobře. Většinu citrusů mám ještě venku na dvoře a vůbec se mi je nechce stěhovat do tmavého zimoviště.

Ve skleníku dozrávají mandarinky. Dnes jsem opět jednu utrhla a snědla, tentokrát ale z rostliny, která plodí premiérově. Neskutečně intenzívní vůně a skvostná chuť zdobí tyto pro mě neznámé plody. Stromek jsem kdysi koupila v docela zbědovaném stavu v některém z hobby marketů a ještě jsem se ho pokusila dorazit. Nechala jsem ho kterési jaro totálně zmrznout a moc šancí jsem mu nedávala. Následoval radikální střih, citrus jeden rok trucoval a letos se mi za tentokrát vzornou péči odměnil třemi docela velikými plody. Mandarinky jsou to tak vynikající, že si ho budu hýčkat.

Vyfocený citroník jsem koupila jako grep, takže odrůdu rovněž neznám. Stromek je to velmi vitální, neskutečně krásný a momentálně ho zdobí dozrávající plody z loňského kvetení, spousta citrónů letošních a ještě se rozhodl kvést. Vypadá impozantně a je to zásluhou loňského pobytu ve volné půdě. Letos už vegetuje opět v nádobě. Plody jsou docela veliké, krásně šťavnaté a chutnají velmi příjemně.

Oba stromky jsou ozdobou mé citrusové sbírky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *