1. říjen 2023

Pokud bydlíte na Jižní Moravě, očekává se, že máte vinohrad. My jsme ho zdědili po předcích a rozkládá se na slunečném svahu v Blatnici. Nejsme vinaři. Pokusy o výrobu vlastního vína nedopadly. Tak manžel vylisoval šťávu a ta je vynikající. Jenže je hodně sladká a na to my vůbec nejsme zvyklí. Z vinohradu se tedy zvolna stává sad. Podmínky vyhovují především asijským hruškám, které pravidelně bohatě plodí. Koukala jsem v marketu, kolik taková hruška stojí a tak máme celkem slušné bohatství. Já si na nich vždy pochutnám.

Na tom neustále vyprahlém místě zkoušíme pěstovat fíkovníky. Ony a réva si vodu najdou i v hloubce. Výsledky se dostavují a dnes manžel dovezl první zralé fíky. Tatáž odrůda je u nás na zahradě ještě v nedozrálém stavu a kdoví, zda z fíků něco bude. Dlouhé studené jaro se na nich docela podepsalo.

Poprvé jsme sklidili i dýně. Svého času jsem tam zkoušela i rajčata, ale ta byla bez možností zalévání smutná. Na keřích bylo pár plodů, aby zajistily pokračování rodu a pak to rostliny zabalily. Byla-li by tam k dispozici voda, dal by se tam vytvořit rajský prostor.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *