Hodnocení rajské sezóny 2023

 

Začal meteorologický podzim a tak už je vhodná doba na hodnocení letošní rajčatové sezóny.Loni byl konec už v srpnu a to kvůli obrovskému suchu.

Zvládli jsme velmi studené jaro, obrovská dlouho trvající vedra a hodně deštivý konec léta. Byla jsem nabeton přesvědčená, že ty neustálé přívaly vody rostliny nedají. Opak je ale pravdou. Nadechly se k dalšímu růstu, hurá konečně dostek vláhy, a vypadají parádně.  Moje dvorní rajčatová stěna je stále svěže zelená a plodů je až nepříjemně mnoho. Některá rajčata popraskala a jiná nikoli, naštěstí těch druhých je většina.

Jsem na sebe pyšná, že jsem svoje rostlinstvo na tuto těžkou sezónu dokonale připravila. Prevence je prostě základ. Za obrovský úspěch považuji, že jsem vymýtila tak nepříjemnou fyziologickou poruchu, jako je suchá hniloba květního konce v důsledku nedostatku vápníku a to jsem pěstovala spoutu podlouhlých odrůd, které bývají náchylné. Rostlinám jsem tedy poskytla všechny potřebné prvky v optimálním množství a to formou zužitkování organického odpadu z kuchyně. Vápník, glycerol a lahvičku mikroprvků jsem koupila. Dusík jsem dodávala jen velmi střídmě a to zákvasem z kopřiv. Použila jsem celkem pět postřiků. Plíseň bramborová se mých rajčat už dlouho netýká a to mám v rukávě ještě jedno srdcové eso 🙂

Žádné jedy na naší zahradě nepoužíváme a rostlinstvo si na tento fakt zvyklo a respektují ho rovněž škůdci. Neobtěžovaly nás mšice, svilušky ani molice. Jen housenky bělásků nám decimují zelí. Kupodivu nebyli letos nijak přemnožení dřepčíci.

Jsem hodně spokojená.

5 thoughts on “Hodnocení rajské sezóny 2023”

  1. Dobry den, rajcata mate opravdu nadherna 😊 Poradila byste prosim, co zabira na svilusky? Uz nekolik let s nimi bojuji, bohuzel neuspesne. Moc dekuji.

    1. Svilušky nesnášejí vlhko a tak já okurky ve skleníku hodně rosím, klidně ráno i večer. Na jiných plodinách jsem je nezaznamenala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *