Ty dáváš do džbánku, ve kterém míváme pitnou vodu, postřik na rajčata ? Jsi normální ???? No dávám, dáš si panáka? Budeš zdravý 🙂
Letos se plísně bramborové nebojím, zatím jí nepřeje u nás počasí. Jsem ale člověk, který zásadně nezanedbává prevenci a proto nemám kupříkladu ani jedno rajče s projevy nedostatku vápníku.
Takže jsem si namíchala postřik, ke kterému mě inspirovala sklizeň česneku. Zbyly totiž nějaké nezařazené stroužky, takže jsem se rozhodla je využít. Večer jsem si nachystala základ. Asi sedm malých česnekových stroužků jsem nasekala na velmi drobné kousíčky, přidala lžičku kurkumy a několik nasekaných listů máty. Zalila jsem mírně ohřátou dešťovou vodou a nechala vyluhovat. Dnes ráno jsem do směsi přidala zhruba 1,5 deci přírodního mléka a pár kapek nimbového oleje. Doplnila jsem vodou do džbánku. Rajčata jsem ráno postříkala.
Všechny použité složky jsou velmi silné přírodní fungicidy a jako prevence naprosto ideální.
Dobry den, co je prirodni mleko? Dekuji za odpoved
No měla jsem na mysli mléko, které není UHT, tedy ošetřeno vysokou teplotou. To jsou krabicová mléka. Já jsem koupila nějaké selské.
Jani, bohužel veškeré mléko v obchodech, ať už v plastu, nebo v krabici je ošetřeno vysokou pasterizací kolem 90°. I to, co má název ‚čerstvé‘, nebo selské.
Bohužel současná vyhláška toto dovoluje. Mléko UHT je kolem 110°. Jediné opravdu surové mléko je buď přímo z farmy, nebo z mlékomatu. 🥺
No tak to není dobrá zpráva. No budeme muset do kravína. Kdysi jsem tam dělala v laboratoři právě rozbory mléka.
Dobry vecer, jaky ma ten dzbanek objem? Nimbovy olej nemam, cim ho nahradit? Diky Radek
Džbánek má objem 2l.
Nebo je to vec, kterou se vyplati na rajcata mit?
Nimbový olej je skvělá věc a působí taky na různé škůdce. Rozhodně je dobré ho mít v zásobě. Nahradit ho úplně nelze, ale třeba tea tree olej by mohl být náhražkou.
Diky moc. Uz ho mam objednany.
Děkuji za inspiraci, jdu na postřik, ještě jsem k česneku přes noc přidala vylouhovat zbytky okrájené cibule, to, myslím, nemůže uškodit 🙂
Cibule je naopak do postřiku skvělá, taky působí fungicidně.
Jani píšete že už je to páty postřik. Ty předchozi měly jiné složení? A jakou prevenci mate vůči tomu nedostatku vápníku.? Na pár rostlinach se mi objevila.
Složení předchozích postřiků si lze zde vyhledat, jsou očíslované.
Jako první postřik jsem zvolila vápník, což patří k prevenci, používám vysokou vrstvu mulče a to i v nádobách. Občas okyselím zálivku kyselinou citronovou, která je schopná vyvázat vápník z nerozpustných solí. Do namíchané zeminy přidávám kousíčky mramoru. Snažím se co nejvíce přistínit kořeny, aby se zabránilo jejich přehřívání.
Super, moc děkuji . Sklizim ze seminek od Vas paradní kousky. Děkuji.🍅🌹
PROČ MLÉKO?
Mléko je skvělé smáčedlo. Na povrchu listů vytvoří tenký film, který zabrání pronikání sporů plísně do rostliny. Taky má docela slušnou zásobu prvků důležitých pro růst a zdraví rostlin.
Dobrý den Jani, pakliže stříháte listy rajčat, čím dezinfikujete nůžky? Jak stříhat lístky, pakliže jsou napadené plísní bramborovou, aby se mezi sebou ještě víc nerozneslo? Stříkáte něčím po ustřihnutí? Moc děkuji za odpověď.
Já nůžky nijak nedezinfikuji a listy většinou uloupnu ručně. Ničím nestříkám. Desinfekce nůžek neuškodí, použila bych domestos.