Dilema

Věnovala jsem v poslední době spoustu času plísni bramborové. Odkud pochází, jak a kde přezimuje, jak se množí, co jí nejvíce vyhovuje, jaké má přirozené nepřátele a co by na ni mohlo platit. Jsem chemik s velikou zálibou v mikrobiologii a na něco jsem přišla. Taky se hodně radím se svým běloruským kamarádem biochemikem a milovníkem rajčat. Výsledkem mého snažení je nápad !! Moje rajčata už budou pravděpodobně vždy zdravá 🙂

No a jak nyní s oním nápadem naložit? Už jsem se totiž několikrát setkala s tím, že někdo moje informace použil, vydával je za své, napsal článek a dostal za něj zaplaceno. Dokonce už mě i manžel několikrát upozornil, že mě někdo kopíruje. Proto nehodlám zveřejnit ani recept na sušená rajčata. Know how si firmy pečlivě střeží a pokud jej někomu poskytnou, tak za slušnou úplatu. A poněvadž know how není předmětem průmyslového vlastnictví a nemůže být ochráněno zvláštním zákonem, přichází v úvahu pouze jeho ochrana důsledným utajováním.

5 thoughts on “Dilema”

  1. Tak tu jsem kdysi chtěla za rozšifrování struktury RNA 🙂 ale dostaly ji v roce 2020 dvě holky a já jim to přeji. Na vesnici se takové objevy nedělají.

    Takže jen drobnosti v boji proti plísni na ochranu svých rajčat.

    1. Už rok si čtu Vaše články a jsem naprosto okouzlená Vaší filosofií v přístupu k pěstování. Letos se pokouším Vás napodobit. Baví to mě i ty, kterým o tom vypravim. Všechny ty výluhy je fascinují. Mějte se hezky a co nejvíc radosti mezi rajčaty.

    2. Škoda že ta nobelovka nevyšla, vesnice by byla slavná.
      Objev proti plísní, tak to by byl opravdu mazec. Tolik výrobců různých přípravků by neměli co prodávat, to by vás asi neměli rádi.
      Pěstitelé by ale byli spokojení, kdyby to opravdu fungovalo.
      Tak ať to funguje aspoň vám, ten parádní nápad. Přeju super úrodu.

  2. Intuice prostě funguje 👍🙂 Já Osobně bych to ve známost dala, protože není cílem něco získat, ale pomoct ochránit předmět zájmu – rajčata. Ať jsou číkoliv. A jestli je někdo takový duchovní mrzák, že si to půjčí, pak aniž by to tušil, tak jen a pouze ztrácí. Zatímco ty jen a pouze dostaneš 🙂🍅🧡

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *