28. květen 2023

Mám celkem sedm paletových boxů, ve kterých už několik let pěstuji rajčata. Letos už v jednom z nich roste česnek, ve druhém cukety a v ostatních je od všeho něco. Do boxu číslo jedna vedle foliovníku jsem umístila dvě vysoká cherry rajčata Thumbelina a Santonio v bílých nopech a odstranila jsem podmisku. Rostliny jsou hodně vysoké a tak jsem je pečlivě uvázala. Obě mají založené dva výhony a možná jim nahoře povolím ještě jeden.

Přímo do země jsem před ně nasadila podivně rostoucí Celano F1. Ze semínka vykoukla rostlinka jen s děložními lístky, neměla žádný vegetační střed. Semínko bylo poslední a tak jsem rajče nevyhodila a trpělivě čekala, co vymyslí. Rostlina vytlačila dokonce tři výhony a já jsem jí je ponechala. Ovšem každý z těch výhonů ukončil květenstvím další růst. Takže jsem naštěstí neodstranila všechny zálistky a každému z výhonů jsem jeden nechala. Skutečně velmi podivný růst indeterminantní odrůdy. Jenže plody jsou chuťově excelentní. Skvostně chutnají rovněž datlová rajčátka Santonio a Thumbelina moc pozadu není. Tento box bude zdrojem skvělých chuťových zážitků a že rostliny nasadily velmi bohatě.

K rajčatům jsem vecpala dvě sazenice kapusty a krásný bílý kámen. Mohla jsem na této sestavě oči nechat.

9 thoughts on “28. květen 2023”

  1. Ahoj,
    zrovna včera jsem kupoval další přísadu košťálů, protože měly ohryzané dolní konce stonků, nefunkční kořeny, a kolem každého mravenci. Zahrádkářka mi však sdělila, že příčinou je květilka zelná, jejíž larvy přezimují v zemi, a výskyt mravenců je již jen důsledkem.

  2. No ono vypěstovat třeba zelí bez chemie je hodně veliký problém, vlastně veškeré košťáloviny. Proto se bráním kupované zelenině co to jde. Ale to zelí občas koupím.
    Jezdila jsem do práce kolem zelného pole a furt tam hrkal postřikovač se šoférem ve skafandru. Aby se chudák neotrávil a mohl mít ještě někdy děti. Nebo řídil důchodce???

    1. Důchodce asi ne, spíše nějaká omladina ala Gréta. A takoví už děti nerodí, ti si je kupují na e-shopu, a mohou si je poskládat z různých částí, tak jako se skládá počítač. 😉

      PS: je tam ale krásně co? Bohužel miliardy komárů, v noci kosa, ve dne nepříjemně studený vítr.

  3. Dobrý den Jano, Celano F1 popisují na stránkách Thompson
    &Morgan jako „semi-determinant“. Čert ví co si pod tím představit. Naposledy jsem ten popis viděl u Dwarf Rajčata, a při hledání v hlubinách internetu se vyjevilo že se tím míní vést na vícero výhonů.

    1. Tomáši moc děkuji za informaci. Co je semideterminantní růst vím a tyto odrůdy mám v oblibě, mimořádně plodí a nejsou tak vysoké. U Celana jsem to nečekala a to mám originál sáček od Thomson&Morgan. Chovalo se podobně i loni, ale to jsem mu omylem ulomila vrchol.

      1. Jano, držím palce. Všiml jsem si při tom Thompson&Morgan mají slevy 66% na většinu rajčatových semínek, asi chtějí vyprodat – balení za 89 nebo 99p. Jen nechtějí posílat do EU 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *