22. květen 2023

Něco v podvědomí, nebo v kostní dřeni mi naznačuje, že toto nebude rok vhodný pro rajčata. Moc ráda bych se mýlila.

Včera se nad námi přehnala bouřka a ten příval vody nestačila na dvoře brát kanalizace. A lilo poměrně dlouho. Již tak mokré záhony jsou  ještě blátivější a moje sazenice rajčat si budou muset na vysazení ještě nějakou dobu počkat. Myslím, že jsou docela spokojené v květináčích pod převisem střechy.

Slimáčí kalamita je ale šílená. Kam se podívám, tam je slimák. Na moje nářky včera už malinko podrážděně zareagoval manžel poznámkou, proč jim tedy nenasypu nějaké granule? No vlastně proč? Proč musím s každým slizounem svést osobní boj, když jsou v takové přesile? Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem je podcenila. Stačilo jim přitom nabídnou něco lepšího, třeba slupky z brambor či jiný zeleninový odpad z kuchyně. Včera jsem na kompost vyhodila několik listů pekingského zelí a po dešti na nich byly desítky španěláků.

Nejhorší zážitek mě ale čekal ve fóliovníku. Hýčkám si tam nádhernou rostlinu papriky Pippin’s Golden a nějaký parchant mi okousal komletně celý vegetační vrchol. Málem mě kleplo a fakt jsem se naštvala. Slimáci jsou kanibalové a tak jsem zvolila zbraň těžkého kalibru. Nasbírala jsem krásné kousky a nastřihala je na polovinu, aby byly lépe stravitelné. Tímto slimáčím gulášem jsem posypala okolí svých paprik. Pro kanibala jde o neodolatelné menu. Při nejbližší příležitosti zakoupím granule, nějaké eko.

P.S. Po zběžné ranní kontrole se ukázalo, že můj slimáčí gulášek je velmi účinný. Slizouni se přežrali svých méně šťastných kamrádů a rostlinstvu dali pokoj.  Jdu oslavit toto dílčí vítězství dobrou kávou. že bych ji vyšperkovala kapkou slivovice, takhle po ránu?

 

2 thoughts on “22. květen 2023”

  1. Ty slizké potvory mi letos žerou taky kde co. Vylezou dokonce po polykarbonátu na 1,2 m vysokou poličku a tam si pochutnávají na rajčatech, paprikách, okurkách a dýních….tento rok je jich opravdu hodně. A vody taky, včera jsem naštěstí stihla nasadit rajčata a celery. A zítra má pršet znovu…ach jo🙄

  2. Slimáky řeším modrými granulemi, ale ne těmi ekologickými, nýbrž těmi, po kterých se „rozpouštějí“. alespoň je vidět účinek. Bez toho by bylo vše sežráno.
    Rajčata, papriky, lilky i celer jsem sadil do vyvrtaných děr, do kterých jsem dal vlastní kompost. Alespoň je to pro kořeny trochu vzdušnější než to bahno, které je pár cm pod povrchem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *