Přilba

Občas se stane, že si klíčící rostlinka nedokáže poradit s obalem semínka a vynese si na povrch přilbu. V některých případech si poradí sama, ale většinou jí musíme malinko pomoci. Mně se to stává téměř výhradně u cherry odrůd, kdy rostlinka je velmi tenká a křehká. Specialistou na tyto problémy je Vaše Blahorodí, jehož semínka jsou už pro mě nedostupná a tak velmi vzácná. Takže je potřeba se obrnit trpělivostí a nespěchat.

Obal semínka je suchý a je potřeba ho navlhčit a následně pinzetou pomalu stáhnout. Používám injekční stříkačku a několikrát za sebou na přilbu kápnu malinko vody. Mnohem účinnější jsou ale sliny, které k obalu přilnou a nějaký čas na něm vydrží. Včera dopoledne jsem několikrát mrňavou rostlinku navhčila právě slinami a pak jsem přilbu opatrně svlékla. Děložní lístky jsou trochu deformované, ale není to nic fatálního. Pokud obal odtrhneme je finito. Nikdy nečekám, až se rostlinka s tímto problémem vypořádá sama a zasáhnu ihned po vyklíčení. Je to jemná chirurgická práce.

1 thought on “Přilba”

  1. Presne tak to Jani robím, sliny a injekčná striekačka- už viac rokov, sem tam sa aj tak nepodarí. Mne to posledné 2 roky roky robia staršie semená Orange Santa F1, asi 50% úspešnosť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *