Dortík bez trouby

 

Hm, tak toto je delikatesní !

Vyrobila jsem luxusní kakaový dortík aniž bych použila troubu. V lednici už se delší dobu nudila zakysaná smetana, Maskar z Polné a otevřená plechovka Pikao. Takže ideální suroviny na kvalitní krém. No a včil jen ten korpus. Zvolila jsem rychlé a praktické řešení. Nechtěla jsem jít do vysokého piškotu, který stejně neumím vodorovně rozkrájet.

V misce jsem smíchala tři vajíčka, malou lžičku soli a 180g tmavého třtinového cukru. Malinko jsem prošlehla a přidala 200ml mléka a 100g oleje, opět jsem důkladně promíchala. 180 g hladké mouky, jeden prášek do pečiva, 40g kakaa a malinko sody jsem prosila do tekuté směsi. Vše jsem promíchala a sodu uhasila lžičkou citronové šťávy. Může být i ocet.

Na pánvi se silným dnem o průměru 22cm jsem postupně upekla pět korpusů. Na pánev se mi vešla naběračka a půl těsta. Po dobu pečení je potřeba poklice, kterou pravidelně zbavujeme kondenzované vody. Korpus se pekl zhruba 5 minut a pak jsem ho na chvilku otočila, ale nebylo to potřeba, jen pro jistotu. Placky vypadaly parádně. Vzala jsem pokličku a aby byly korpusy všechny stejné, tak jsem je kolem ní ořízla. Zbytky jsem pak použila na ozdobu.

Krém jsem jednoduše vyšlehala z mých tří dostupných surovin. Zakysaná smetana neutralizovala příšernou sladkost Pikaa. Chutná to skvostně a zvádla jsem to za chvilku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *