2. únor 2023

 

 

Začala jsem probouzet citrusy ze zimního spánku. Především rostliny, které ještě neplodily a ty, na nichž žádné plody nedozrávají.  Taky loni zakoupené novinky už si odpočaly dostatečně. Některé z nich jsem si přenesla do své podkrovní ložnice, kde se netopí. Postavila jsem je na stůl těsně pod střešní okno. Grep Duncan jako první přesně pochopil můj záměr a už pučí. Inspirovat se nechala zakrslá ruská mandarinka Jubilsini.

V zimovišti jsem začala pravidelně topit. Rostliny byly totálně suché a jejich zoufale svěšené listy už volaly S.O.S. Tak jsem postavila na krbová kamna starý zavařovací hrnec, nanosila do něj spoustu sněhu a ohřátou lehkou vodou jsem stromky zalila. Ještě stále je co sklízet. Mandarinky jsou sladké a nádherně voní, pomerančů je spousta a tak jsou menší, chutnají báječně. Opět přeplodil Meyer a já ho musím na jaře ostříhat a nechat zregenerovat. Obsypaná je limeta a radost mám ze dvou plodů Limonne rosso.

V zimovišti mám taky granátovniky, na kterých s oblibou sedávají andulky a uždibují mi konce větviček. Snad to pro ně nebude fatální. Pro granátovníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *